Politika

KENTERA: ZAMAH RUSKOG FAKTORA BLOKIRAO OBAVEZE CRNE GORE PREMA NATO

Autor Alen Kasmić Izvor MINA

Zamah ruskog faktora blokirao je obaveze Crne Gore prema NATO, upozorio je predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera.

Izvor: Vlada Crne Gore

Kentera je kazao za Pobjedu da činjenica da Savjet za odbranu i bezbjednost u srijedu nije održao sjednicu koju je sazvao predsjednik države Milo Đukanović, govori da stanje u crnogorskim institucijama vrlo loše i da je ruski faktor u državi već izuzetno prisutan.

"Ono što se vidi u posljednje vrijeme je to da ruski faktor u Crnoj Gori, kroz vrlo jake aktivnosti na terenu, dobija na zamahu. To je rezultiralo i ovom sjednicom gdje su oni kroz svoje eksponente, a jedan od najvidljivijih je Demokratski front, blokirali obaveze koje Crna Gora ima u NATO savezu", istakao je Kentera.

Te obaveze, kako je dodao, predstavljaju i dužnost Crne Gore da doprinese onome protiv čega se cio svijet bori.

Kentera smatra da nijesu više u pitanju NATO i Rusija, nego da su u pitanju civilizacijske vrijednosti.

"Ako neko ne shvata da se ne dijelimo u odnosu na to ko je Crnogorac, ko Rus, Srbin ili Amerikanac, nego se dijelimo na to da li smo protiv fašizma i protiv jednog novog Hitlera, ili smo na njegovoj strani, onda zaista imamo ozbiljan problem" rekao je Kentera.

On je ocijenio i da se takvim postupanjem šalje loša poruka iz Crne Gore da, kao članica Alijanse, nijesmo u stanju da donesemo osnovne odluke.

Nekadašnji crnogorski diplomata Vesko Garčević ocijenio je za Pobjedu da opstruiranje Savjeta za bezbjednost i odbranu ne može prouzrokovati sankcije od strane Alijanse.

On je istakao da svako oklijevanje i čekanje stvara utisak da Crna Gora nema stav kada su u pitanju dešavanja u Ukrajini i bježi od odgovornosti koje proističu iz NATO članstva.

"Vlada koja je u tehničkom mandatu je fragmentisana i dosta luta kada je u pitanju vanjska politika, što ugrožava postulate na kojima je crnogorska vanjska politika bila postavljena – naglasio je Garčević.

On je podsjetio i da je izvršnoj vlasti trebalo vremena da se odrede u odnosu na krizu u Ukrajinu i da je stav uslijedio nakon poziva američke ambasade.

Tagovi