Politika

KONJEVIĆ: REZOLUCIJU O VOJNOJ AGRESIJI RUSIJE NA UKRAJINU PODRŽALA 44 POSLANIKA

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

U skupštinku proceduru predata je Rezolucija povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu koju su podžržala 44 poslanika – 40 iz opozicije i četiri iz koalicije Crno na bijelo, saopštio je predsjednik SDP-a Raško Konjević, piše CdM.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

On je kazao da je podržavaju i poslanici Demokrata iako je nijesu potpisali, ali su, kako je kazao, rekli da su spremni da za nju glasaju u parlamentu. Poslanici iz koalicije za Budućnost Crne Gore nisu iskazale spremnost da je podrže, navodi CdM.

“Važno je da smo okupili vrednosnu većinu koja osuđuje agresiju na Ukrajinu. Izražavamo pijetet prema svim žrtvama. Vjerujem da će crnogorski parlament biti prvi koji će osuditi rusku agresiju na Ukrajinu. Osuditi akt poništenja uspostavljenog međunarodnog prava, rezolucija UN-a i principa po kojima funkcioniše svijet. Pozvaćemo Vladu da se uključi, da kao izvršno tijelo uskladi svoju politiku sa EU i zapadnim parhnerima. Ovo je civilizovan čin”, naglasio je on na konferenciji za novinare.

Konjević je istakao da je Rezolucija je u proceduri, i da će zatražiti da se na prvoj sjednici Skupštine nađe na dnevnom redu.

“Rezolucija je ponuđena svim poslaničkim klubovima. Nažalost od nikog iz ZBCG nismo dobili spremnost da podrže tekst Rezolucije. Jedini odgovor mimo potpisnika stigao je od Demokrata koji su rekli da podžavaju ali je nijesu potpisali”, naglasio je Konjević.

Kako je rekao, iskazuju solidarnost sa ukrajinskim narodom i osuđuju rusku agresije na nezavisnu zemlju.

“Cijeli svijet se ujedinio u osudi onoga što je Rusija učinila”, poručio je Konjević.

Predsjednik SDP-a je rekao da nije primijetio gejst da je Ambasada Ukrajine pozivala da se iz Crne Gore ide u rat.