Politika

ĐUKANOVIĆ POČEO KONSULTACIJE O MANDATARU, NISU DOŠLI DF I DEMOKRATE

Autor Alen Kasmić

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović počeo je danas konsultacije sa predstavnicima klubova poslanika u Skupštini Crne Gore nakon čega će biti poznat mandatar za sastav manjinske vlade.

Izvor: MINA

Kako pišu crnogorski mediji na razgovor su pozvani predstavnici Demokratskog fronta i koalicije "Mir je naša nacija" (Demokrate - Demos).

Osoba koja se pominje kao potencijalni mandat je lider GP URA Dritan Abazović.

Nakon gore pomenutih partija, Đukanović bi trebalo razgovore da nastavi sa predstavnicima manjinskih partija, a mandat za sastav vlade ići će onome ko obezbijedi podršku 41 poslanika u Skupštini. Ko će imati mjesta u manjinskoj vladi nije poznato još uvijek, jer se čeka odluka Glavnog odbora SNP-a.

Prvobitnim konceptom je predviđeno da manjinska vlada ima 18, kao i tri potpredsjednika.

Da podsjetimo, Đukanović je ranije kazao da razgovore o formiranju vlade prati kroz komunikaciju sa svim akterima tih razgovora, i dodao da je logično da se ti razgovori obavljaju u koncentričnim krugovima.

Poručio je da je važno da se dođe do rješenja oko kojeg je moguće postići neophodni konsenzus da bi se što brže konsolidovala izvršna vlast i stvorili uslovi da se zemlja usredsredi na političke prioritete od kojih je prvi upravo deblokada pregovaračkog procesa sa EU.