Politika

MAROVIĆ: TOKOM SEDMICE BIĆE POZNATO KOJE PARTIJE ĆE UČESTVOVATI U RADU NOVE VLADE

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Deblokada procesa evropskih integracija, borba protiv kriminala i korupcije i izgradnja jakih institucija, prioriteti su buduće vlade oko kojih su saglasne sve parlamentarne partije, kazala je potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ona je agenciji MINA rekla da očekuju da će sljedeće sedmice biti do kraja definisano koje bi partije potencijalno učestvovale u radu vlade.

Odgovarajući na pitanje da li su nakon razgovora sa parlamentarnim partijama blizu rješenja oko vlade, Marović je kazala da su najbliži zajedničkom razumijevanju o prioritetima buduće vlade.

Ona je kazala da su prioriteti, koje sve partije ističu, pokretanje procesa evropske integracije sa mrtve tačke, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, deblokada pojedinih grana vlasti, izgradnja jakih, nezavisnih institucija i unapređenje izbornog zakonodavstva i uslova za održavanje izbora.

“Oko njih je lako i postići saglasnost. Ostalo je da određene pojedinosti i specifični ciljevi budu defisani”, dodala je Marović.

Ona je kazala da je, što se tiče same strukture vlade, još ranije bilo jasno da su postojeća podjela nadležnosti i preopterećenost pojedinih ministarstava umnogome usporavali njen rad.

Marović je navela da je to prvi parametar od kojeg se krenulo u predlaganje nove strukture, a da je drugi potreba da se naglasi značaj procesa evropske integracije.

Treći parametar je, kako je kazala, funkcionalnost same vlade i raspoloživi kapaciteti političkih partija koji će u njoj učestvovati.

„Što se tiče samih partija koje bi potencijalno učestvovale u njenom radu, očekujemo da će tokom sljedeće nedjelje i ovo biti do kraja definisano”, rekla je Marović.

Ona je kazala da su sve partije pozvane da pruže podršku manjinskoj vladi ukoliko se slažu sa prioritetetima i programom koje nudi URA.

Na pitanje da li će inicirati sastanak sa Demokratama, Marović je odgovorila da je poziv toj partiji upućen, a da su ga Demokrate odbile putem “nekog usputnog” reagovanja u medijima.

“Mislim da bi oni trebalo da povuku neki potencijalni sljedeći potez i pokažu dobru volju za saradnju”, smatra Marović.

Odgovarajući na pitanje da li je za GP URA dovoljno da se lider DPS-a Milo Đukanović povuče, iako su mu pripisivali brojne afere, Marović je ponovila da ne prave koaliciju sa DPS-om.

“I naš stav da je neprihvatljivo njihovo učešće u izvršnoj vlasti dovoljno govori o tome šta mislimo o njihovom „reformisanju“”, dodala je Marović.

Ona je kazala da nije riječ o tome koliko je povlačenja iz partije dovoljno da DPS postane kredibilan partner u demokratizaciji države, već da je akcenat na tome da svako, ko se na bilo koji način ogriješio o zakon, treba za to da odgovara.

“DPS je 30 godina zarobljavao državu i sve afere se vezuju uz čelnike i članove te partije. Zbog toga i insistiramo na usvajanju Zakon o preispitivanju porijekla imovine, zbog toga nam je prioritet deboklada pravosuđa, zbog toga smo istinski posvećeni borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navela je Marović.

Prema njenim riječima, tek kada svi bez izuzetka budu sankcionisani za kršenja zakona, onda se može govoriti o vladavini prava.

“Kada to bude bilo jasno i DPS-u, i u skladu sa tim sprovedu reformu partije, tek tada može i očekivati da će joj se kapacitet za koaliranje povećati”, poručila je Marović.

Tagovi

URA