Politika

IZ GP URA NAJAVLJUJU: VLADA SA 16 ILI 18 MINISTARSTAVA I 3 POTPREDSJEDNIKA

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

U Građanskom pokretu URA zadovoljni su dinamikom pregovora oko formiranja nove vlade.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić kazao je Radiju Crne Gore da su obavili dva kruga konsultacija i da su u pregovorima učestvovali predstavnici partija koje imaju 70 poslanika u Skupštini Crne Gore.

"Završili smo fazu oko programskog dijela i ona je u najvećoj mjeri usaglašeno. Ostaje da se vidi struktura i kadrovska rješenja u Vladi, da se partije izjasne da li im je prihvatljivo ono što smo im predložili, prije svega mislim na kolege iz SNP-a", kazao je Mikić.

Rekao je da su blizu definisanja strukture vlade, koja će imati 16 ili 18 ministarstva, uz tri potpredsjednika.

Najavio je da će doći do razdvajanja ministarstava koja su se pokazala nefunkcionana, kao što su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministastvo finansija i socijalnog staranja.

Takođe je naveo da bi, kako bi se ubrzali pregovori sa EU, trebalo formirati novo Ministarstvo evropskih poslova koje bi koordiniralo rad svih ministarstava u oblasti pregovora zatvaranja pregovoračkih procesa i ispunjavanju naših obaveza na putu ka EU.

"Čekamo da se svi izjasne pa da vidimo kad možemo preći u narednu fazu, koja podrazumijeva da predsjednik države obavi konsulatcije sa svim političkim partijama i nakon toga dodijeli mandat nakon što se iskristališe da li postoji i kolika je ta većina za formiranje nove vlade", rekao je Mikić.

Tagovi

URA