Politika

NOVI MANDATAR BIĆE POZNAT DO KRAJA NEDJELJE

Autor Alen Kasmić Izvor RTCG

Mandatar za sastav nove Vlade biće poznat do kraja naredne sedmice, vjeruju u Građanskom pokretu URA.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Da li će biti dio pregovora ali i nove Vlade uskoro će odlučiti i Socijalistička narodna partija. Da li se paralelno o mandataru pregovoara i o tome ko bi mogao biti novi šef parlamenta za sada nije poznato. Nepoznanica je i kada će se o tome raspravljati u Skupštini jer zahtjev za održavanje vanredne sjednice još nije stigao u zakonodavni dom.

"U drugoj fazi će se razgovori voditi oko precizne strukture i kadrovskih rješenja. Te razgovore bi, takođe, trebalo završiti što prije. Očekivanja su da do kraja naredne nedjelje završimo konsultacije i imamo mandatara sa sastav Vlade", saopštio je Mileta Radovanić, generalni sekretar GP URA.

Da li će učestvovati u pregovorima i biti dio nove Vlade do kraja naredne sedmice znaće i Socijalistička narodna partija.

"Mi ćemo vjerujem do kraja sljedeće sedmice imati i Glavni odbor", kazao je predsjednik SNP-a Vladimir Joković.

Pored imenovanja mandatara i sastavljanja nove vlade, važno pitanje je i izbor novog predjsednika Skupštine. Propisano je da na prvoj narednoj sjednici bude pokrenut postupak za njegov izbor.

"U ovom konkretnom slučaju ukoliko je namjera da se predsjednik skupštine izabere u vanrednom zasijedanju, inicijativa za tu sjednicu mora biti dostavljena skupštini najkasnije do nedjelje u ponoć 13.februara zato što se vanredna sjednica skupštine može održati najkasnije 28.februara odnosno zadnjeg dana u februaru", kaže bivša poslanica Snežana Jonica.

U Skupštinu, do početka dnevnika, nezvanično saznajemo, nije stigao zahtjev za vanredno zasijedanje što znači da bi se o inicijativama za izbor predsjednika Skupštine ali i nove Vlade moglo raspravljati od 1.marta kada počinje redovno zasijedanje Skupštine. A, koja je razlika između vanrednog i redovnog zasijedanja?

"U toku vanrednog zasijedanja skupštine predlagač odnosno inicijator tog vanrednog zasijedanja određuje tačan datum i sat održavanja skupštine kao i njen dnevni red. Dok kod redovnog zasijedanja dnevni red i termin održavanja skupštine zavisi od predsjednika odnosno od predsjedavajućeg skupštine", navodi Jonica.

To znači da bi izbor novog predjednika parlamenta i nove vlade mogao da zavisi od Strahinje Bulajića koji u ovom trenutku predsjedava Skupštini.

"Očekujemo da predsjedavajući poštuje Ustav Crne Gore i radi sve u skladu sa Poslovnikom Skupštine. Nema razloga da bude drugačije", kazao je Mileta Radovanić (GP URA).

"Što se njega tiče posve sam siguran da će to biti sprovedeno u potpunosti u skladu sa Statutom Skupštine, zakonom i Ustavom Crne Gore", smatra Vladimir Joković (SNP).

Prethodnih dana se spekuliše o tome ko će sjesti u koju fotelju. Zbog toga iz CDT-a upozoravaju da je potrebno da građani više znaju o dogovorima koje postižu političari.

"U demokratijama je normalno da sporazumi budu javni, normalno je da se biračima predstave načela, principi, ciljevi, zadavci koje će neka vlada da ispunjava a posebno to dolazi do uzražaja u ovim našim trenutnim okolnostima kada tom budućem vrlo atipičnom aranžmanu koji je neka manjinska ili koncentravciona vlada, treba da učestvuju akteri koji imaju velike programske i ideološke razlike i među kojima postoji veliko nepovjerenje", kaže Milica Kovačević iz CDT-a.