Politika

USVOJENA INFORMACIJA O PRISTUPANJU CRNE GORE FONDU ZA INOVACIJE NATO-A

Autor Mia Stanković

Na danas održanoj 58. sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o pristupanju Crne Gore Fondu za inovacije NATO-a, na prijedlog Ministarsva finansija i socijalnog staranja.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Vlada je ovlastila ministra Milojka Spajića da u saradnji sa ministrima zaduženih resora, preduzme dalje aktivnosti u cilju pristupanja Crne Gore Fondu za inovacije NATO.

“Nakon što se na sjednici od 2. februara tekuće godine upoznala sa usmenom Informacijom vezanom za NATO inovacioni fond, Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila Ministra finansija i socijalnog staranja da, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom odbrane, Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, preduzme dalje aktivnosti u cilju pristupanja Crne Gore Fondu za inovacije NATO-a i implementaciji investicione strategije i finansijskog modela”, jedan je od danas usvojenih zaključaka.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi pokretanja pregovora o učešću Crne Gore u programu Evropske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti.

Kako se navodi, u skladu s Protokolom 8 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Crna Gora je bila punopravna članica programa Evropa za građane 2014-2020. koji je bio namjenjen promociji demokratije, istoriji i raznolikosti Evropske unije.

“U programskom razdoblju 2021-2027. godine uspostavljen je novi program Evropske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti koji se odnosi na tematske oblasti dosadašnjih programa. U Informaciji se naglašava da je riječ o do sada najvećem programu namijenjenom promociji i zaštiti vrijednosti Unije: demokratije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja, te da ima za cilj uspostavljanje demokratičnije Evrope i podizanje svijesti građana o pravima i vrijednostima sadržanima u temeljnim ugovorima i Povelji EU o temeljnim pravima, pružajući finansijsku podršku neprofitnom sektoru u promociji tih prava i zajedničkih vrijednosti”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Napominju, u finansijskom razdoblju 2021-2027. godine predviđeni budžet Programa je 1,5 milijardi eura.

“Imajući u vidu važnost ovog mehanizma za organizacije i građane Crne Gore, kao i značaj za dinamiku pregovaračkog procesa u oblasti vladavine prava, Vlada je zadužila Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava da, u saradnji s Kancelarijom za evropske integracije, pokrene proceduru pregovora u vezi sa učešćem Crne Gore u programu Evropske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je donijeta Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o programu i načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima.

Kao osnovni razlog izmjene Uredbe, navodi se omogućavanje lakšeg i jednostavnijeg načina na koji kandidati podnose prijavu za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima.

“Budući da je, u cilju jačanja digitalizacije javne uprave, kreiran poseban informacioni sistem putem kojeg se kandidati mogu prijaviti za polaganje stručnog ispita, Uredbom je jasno propisana i ova mogućnost. Takođe, kandidati koji su se prijavili na ovaj način, o datumu, vremenu i mjestu polaganja stručnog ispita, pored internet stranice Ministarstva javne uprave, obavještavaju se i elektronskim putem”, pojašnjava se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o pripremi Javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena lokaliteta „Milošev krš“, Prijestonica Cetinje.

“U tom kontekstu, Vlada je usvojila Koncesioni akt, s Izvještajem sa javne rasprave, i zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da sprovede neophodne aktivnosti za objavljivanje Javnog oglasa i imenuje tendersku komisiju koja će sprovesti postupak javnog nadmetanja za izbor najpovoljnije ponude za dodjelu Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena na tom lokalitetu”, pojašnjava se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi zaključenja Sporazuma između Ministarstva zdravlja Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore i Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität München vezano za obuku ljekara iz oblasti transplantacione medicine i prihvatila tekst Sporazuma.

U Informaciji se navodi da je Ministarstvo zdravlja, navodi se u saopštenju,u oblasti unapređenja programa transplantacije organa “izrazilo namjeru prema Evropskoj organizaciji za razmjenu organa – Eurotransplant-u za produženje i uspostavljanje višeg nivoa saradnje na polju razmjene organa u svrhu liječenja”.

“Kao preporuku u tom dijelu, Eurotransplant je usmjerio Ministarstvo zdravlja da naši ljekari moraju proći obuku za obavljanje transplantacije bubrega na klinici Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität München u Njemačkoj. Kao rezultat pregovora sa Klinikom iz Minhena uslijedio je nacrt Sporazuma kojim je predviđena obuka 25 ljekara, a koja bi bila organizovana u pet ciklusa u jednoj godini, od po pet ljekara”, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade ističu, finansijska sredstva koja će biti potrebna za realizaciju obuke procijenjena su na oko 750.000 eura.

“Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Crne Gore da pripreme obrazac ugovora koji će potpisati sa ljekarima, čime bi se osigurala održivost programa transplatacije i obaveza dugoročnog angažmana ljekara u zdravstvenom sistemu Crne Gore”, piše u saopštenju.

Usvojena je Informacija o Programu podrške građanima, za post Covid rehabilitaciju.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Kako je saopšteno, donošenju ove Uredbe pristupilo se zbog toga što je Ustavni sud Crne Gore donio odluku kojom se ukida Uredba o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti („Službeni list Crne Gore”, br. 36/11, 66/15, 39/17).

“Uredbom se definiše način utvrđivanja osnovice poreza na nepokretnosti za obveznike koji vode poslovne knjige i određuje da njena primjena počne od 15. februara 2022. godine, kako bi nadležni organi lokalne samouprave mogli da izvrše utvrđivanje poreza na nepokretnosti u zakonom definisanom roku”, zaključuje se u saopštenju sa sjednice Vlade.