Politika

LEKIĆ: NIJE POTREBNO ULAZITI U GLASANJE O RAZRJEŠENJU BEČIĆA

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je za RTCG da ne može da procijeni kakav će biti ishod glasanja u Skupštini Crne Gore, koja danas raspravlja o smjeni šefa parlamenta Alekse Bečića.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

On je na Radiju Crne Gore saopštio da je očigledno da je politički proces dobio na ubrzanju, te da ne bi trebalo ulaziti u glasanje oko povjerenja Bečiću.

“Dva su razloga najmanje. Prvo, potrebna je institucionalna, neću reći stabilnost, već postojanje određenih institucija. Razumije se Skupštine u punom sastavu sa predsjednikom. I ona može da usmjerava procese. Izgubiti tu instituciju, a pala je vlada, onda imamo samo instituciju Predsjednika Crne Gore, koji je parcijalan u smislu zastupanja svoje strane. Drugo je personalni aspekt”, poručio je Lekić.

On smatra da je Bečić korektno vodio parlament u smislu poštovanja pravila, Ustava i Poslovnika. Lekić je rekao da će svako preuzeti svoju odgovornost za dalje procese u društvu.

Kada je riječ o tome je li razgovarao oko formiranja nove vlade, Lekić je rekao da je o tome razgovarao i prije pada vlade.

“Pitate me jesam li razgovarao s Urom. Jesam prije pada vlade. Predsjednik Ure me pozvao na razgovor, i dali smo saopštenje”, naveo je Lekić za RTCG.

Ne misli da je sve bilo loše što je radio premijer Zdravko Krivokapić, ali da je imao nedopustivih slabosti u metodu rada i poimanju političkog sistema.

“On je zaobišao parlamentarnu većinu koja treba da se dogovara, da bi ušao u parcijalne kuhinje čas sa jednima, čas sa drugima”, kazao je Lekić.

Smatra i da bi DPS trebalo da ostane u opoziciji, odakle bi sagledao svoje redove i odgovornost: “Ali da on bude nezaobilazan u širem dijalogu za konstituisanje pravosudnih organa”, zaključuje RTCG.