Politika

RADULOVIĆ: ZA KRIVOKAPIĆA JE OSTAVKA ČASNIJA OD SMJENE!

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Pred poslanicima crnogorske Skupštine samo su dvije opcije – skraćenje mandata parlamentu ili izbor manjinske vlade, ocijenio je predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Radulović je u intervjuu za Dan rekao da bi u demokratskim i stabilnim društvima vjerovatno bila izvjesnija opcija prijevremenih izbora, ali bi oni u ovom trenutku dodatno usporili neophodne reforme i EU integracije

"Međutim, izbori traže poceduru i vrijeme, što bi na najmanje pola godine dodatno odložilo izbor vrhovnog državnog tužioca, četiri ugledna pravnika u Sudskom savjetu, kao i izbor sudija Ustavnog suda. Dodatno, tu je i potreba da se inovira izborno zakonodavstvo", kazao je Radulović.

 On je ocijenio da se u uslovima raspisanih prijevremenih parlamentarnih izbora zasigurno ne bi moglo računati da se ostvari dvotrećinska ili tropetinska većina potrebna za izglasavanje nosilaca pravosudnih i drugih ustavnih funkcija.

Radulović je ocijenio da bi takav scenario bio vrlo nepovoljan za već sada vrlo evidentnu institucionalnu krizu u organima pravosuđa i tužilaštva, a samim tim Crna Gora ne bi mogla računati na dobar budući izvještaj EK.

"Ukoliko bi preovladala opcija da se konstituiše manjinska, prelazna, tehnička ili neka druga forma buduće vlade, a samim tim da se ne ide na opciju prijevremenih izbora, vrlo je izvjesno da bi se moglo doći do većine u Skupštini od minimum 49 poslanika, koja bi omogućila da se deblokira pregovarački proces", kazao je Radulović.

Radulović je rekao da što se premijera Krivokapića tiče, da u trenutku kada je sa 41 glasa podrške u Skupštini došao u poziciju da ga podržava nešto oko deset odsto ukupnog broja poslanika, on ima dvije opcije.

Radulović je naveo da je prva da istrajava ne tezi o „najboljoj vladi u istoriji“ i da tu tezu brani u Skupštini vjerujući da će dobiti potrebnu većinu.

"Druga je da, kao što bi to uradio svaki predsjednik vlade u zemljama zapadne demokratije, shodno članu 105 Ustava, podnese ostavku. Bio bi to častan potez, čime bi i sebe i članove svog kabineta poštedio vrlo neprijatne rasprave o povjerenju u Skupštini", ocijenio je Radulović.