Politika

KOPRIVICA: SAMO U SJEVERNOJ KOREJI NEMA PROTESTA, POSTOJE UBAČENI ELEMENTI

Autor Alen Kasmić Izvor Pobjeda

Samo u Sjevernoj Koreji nema protesta, oni su odraz demokratskog društva, rekao je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivca na današnjoj konferenciji, prenosi Pobjeda.

Momo Koprivica
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Koprivica je kazao da je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića pokazatelj da onaj ko pristupa rušenju Vlade i izborne volje građana čini političku korupciju, da da je u njoj umiješan do guše.

"Ljudi treba da svoj put i nezadovoljstvo da izražavaju na miran, građanski i dostojanstven način. Smatramo da su građani i odgovorni političari oni koji treba zajedno da zaustave pokušaj političke korupcije i prekrajanja izborne volje građana Crne Gore", rekao je Koprivica.

On je rekao da je na djelu pokušaj zbunjivanja javnosti. Primijetili su, kako je rekao ubačene elemente od onih koji, kako je rekao, žele nasilno da preuzmu vlast, te detektovali pokušaje razbijanja okupljanja, za koja kaže da će u nedjelju biti još masovnija.

"Narodni otpor se ne smije zaustaviti. Ako narod stane, počiniće se veleizdaja kakvu Crna Gora ne pamti, koja će imati za posljedicu rušenje ustavnog poretka, ali i životnog standarda građana i transfer novca, koji smo mukotrpnim radom u Skupštini, preusmjerili ka građanima, osnovnicima, obespravljenim majkama, poljoprivrednicima ka tajkunima, budžetskim miljenicima prethodnog režima", ocijenio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, DPS se ućutala i čeka da se vrati na poziciju odlučivanja. Poručio je da Demokrate ne čuvaju fotelje kako im se prebacuje, već samo pokušavaju da spriječe povratak DPS-a na vlast.

"Građani koji ne žele da prihvate da izda ona veličanstvena izborna pobjeda su posljednja linija odbrane", naveo je Koprivica.

On je upitao zašto DPS ćuti o odlasku vicepremijera Dritana Abazovića kod patrijarha SPC Porfirija, a kritikovao je odlazak predsjednika Vlade, nazivajući to veleizdajom.

"Zato što imaju dogovor o rušenju vlasti i dogovor o puzajućem povratku u vršenje vlasti", smatra Košprivica.

On je istakao da je neophodno da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC, navodeći da će Demokrate poštovati ono što dogovore nadležne crkvene institucije i izvršna vlast.

"I to je sada priča koja treba da zbuni javnost, kako bi ispod radara prošla priča o formiranju nove vlasti. Onaj koji ima tajne planove ne govori istinu", naveo je Koprivica.

On je napomenuo da je SPC juče saopštila da su osam predstavnika vlasti na njihov zahtjev imali susret sa Porfirijem, dok je lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković ranije kazao da je dobio poziv patrijarha za sastanak.

"Ovo je najbolji dokaz da su u laži kratke noge, a da onaj ko sprema povratak DPS-a na vlast se samo lažima i obmanama može služiti", naveo je Koprivica.

Na pitanje da li su spremni da glasaju za koncept manjinske vlade ukoliko je ne podrži DPS, Koprivica je odgovorio odrično.

"Prvo i osnovno treba da se obezbijede čvrste garancije - ne sa DPS-om. Mi smo već rekli da nećemo podržati nijedan koncept manjinske vlade. Manjinska vlada je jednom podržana od strane Demokrata i više neće to činiti jer nema uporište u Ustavu. Manjinska vlada može biti samo jedan eksperiment i paravan za DPS", naveo je Koprivica.