Politika

VUČUROVIĆ: DOGOVOR PARLAMENTARNE VEĆINE JEDINI IZLAZ IZ KRIZE

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

"Važno je reći da ako nema dogovora unutar parlamentarne većine, onda tehnička vlada treba da pripremi prijevremene izbore", kazao je za Dan poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta
Izvor: MONDO Crna Gora

"Međutim, mi smatramo da, umjesto poplave raznih inicijativa, teških riječi i optužbi, još jednom treba pokušati sa dogovorom unutar parlamentarne većine. DF je otpočeo seriju razgovora sa predstavnicima stranaka parlamentarne većine, a očigledno je da se, prije svega, moraju premostiti animoziteti i što hladnije glave doći do cilja, a siguran sam da je on zajednički - dogovor parlamentarne većine, jer je to jedan od načina da se odbrani narodna volja od 30. avgusta", rekao je on.

On je istakao da bi prijevremene izbore mogla da sprovede samo tehnička vlada, a prema njegovom mišljenju, nema vremena da ona bude formirana za pripremu izbora u maju.

"DF je svakako spreman za izbore kad god oni bili i spremni smo da pobijedimo i preuzmemo odgovornost za upravljanje ovom zemljom. Ta uloga nam je pripadala i nakon 30. avgusta 2020. ali je raznim igrama i pritiscima DF istisnut iz izvršne vlasti. Nikad više nećemo dozvoliti neki takav scenario, a u Crnoj Gori će se vlade formirati na osnovu izbornih rezultata, a ne na osnovu toga što će odlučiti neki centri izvan ove zemlje", poručio je Vučurović za Dan.

Kako je kazao, Crna Gora u ovom trenutku više liči na koloniju i banana-državu, jer je nekim političkim subjektima bilo važnije da se ponižavaju pred nalozima trećih sekretara u ambasadama nego da ispunjavaju obećanja koja su dali građanima 30. avgusta.

"Tamo gdje se mi budemo pitali biće odbranjeno dostojanstvo Crne Gore i neće biti ponižavanja i služenja stranim centrima moći. I dosta je bilo ponižavanja srpskog naroda, koji je najzaslužniji za obaranje bivšeg režima, i ta činjenica mora da se uvaži i ispoštuje. DF želi da sarađuje sa svima, da imamo partnere i na Istoku i na Zapadu, ali onaj koji želi silom da nam nametne neka rješenja i stavove nije naš partner. Dakle, nismo u komunizmu i ne možemo svi isto misliti, i građani nas na izborima nagrađuju ili kažnjavaju zbog naših programa i stavova – istakao je Vučurović.

Kako je saopštio, DF je od početka saopštavao da manjine treba da budu u Vladi, i to nije sporno.

"Svakako da treba ukazati i na to da se unutar tih stranaka nalaze strukture koje su vjerno služile bivšem kriminalnom i antisrpskom režimu i na takve ne treba računati ", zaključio je Vučurović za Dan.