Politika

VLADA ODLUČUJE O PREDLOGU ZA SKRAĆENJE MANDATA SKUPŠTINI, TRAŽE NOVE IZBORE!

Izvor MINA Izvor Vijesti

Vlada Crne Gore na elektronskoj sjednici, koja je u toku, odlučuje o predlogu za skraćenje mandata Skupštini, pišu Vijesti.

Izvor: BOJANA CUPIC/Bojana Cupic

Na dnevnom redu se navodi da je predlog odluke o skraćenju mandata parlamentu dostavio premijer Zdravko Krivokapić:

"Već od prvog dana izbora Vlade, koja je i foimirana nakon komplikovanih pregovora i u atmosferi nedovoljnog povjerenja, predsjednik Vlade i većina ministara susrijetali su se sa brojnim opstrukcijama i osporavanjima u svom radu. Ako se uzme u obzir teška ekonomsko-socijalna situacija, izražene podjele i nestabilni društveno-politički ambijent koji je naslijeđen od prethodnog režima, izazovi sa kojima se suočavala 42. Vlada Crne Gore bill su ogromni. Međutim, složena politička klima, koja je kulminirala odlukom poslaničkog kluba koji predvodi partija potpredsjednika Vlade da krene u postupak izglasavanja nepovjerenja, drugim riječima rušenja Vlade čiji je potpredsjednik, nametnula je neophodnost postavljanja pitanja; da li u ovakvoj atmosferi nepovjerenja, ova Vlada i ovaj Saziv Skupštine mogu da nastave da vrše svoje Ustavom preuzete nadležnosti u korist građana i u korist našeg evropskog puta? Dodatno, postavlja se još važnije pitanje – da li sadašnja politička dešavanja i procesi u koje su izvjesno krenuli određeni subjekti parlamentarne većine odgovaraju izbornoj volji građana, iskazanoj na izborima od 30. avgusta prošle godine? Naš odgovor je jasan i nedvosmilen – ne! Naprotiv. Zbog svega navedenog i zbog još mnogo razloga, kao najpravednije, najbolje i u datim okolnostima jedino demokratsko rješenje za prevazilaženje postojeće političke situacije vidimo skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, čime bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentamih izbora, koji se time mogu održati zajedno sa predstojećim redovnim lokalnim izborima u maju."

 Podsjetimo, građanski pokret URA predao je u srijedu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koju je potpisao 31 poslanik koalicije Crno na Bijelo i opozicije.