Politika

JOKOVIĆ: DA LI BI KRIVOKAPIĆ PODNIO OSTAVKU DA NJEMU I VLADI IZGLASAMO NEPOVJERENJE?

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Nakon što je premijer Zdravko Krivokapić kazao da nijedan ministar, neće biti razriješen, lider Socijalističke narodne partije i poslanik Vladimir Joković u izjavi za Standard rekao da je za očekivati da premijer i Vlada postupe po odluci Parlamenta.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ipak, kako dodaje, u ovakvom sistemu je sve moguće.

”Mi nijesmo podnosioci interpelacija, ali smo očekivali da premijer ispoštuje volju parlamenta. Međutim, kad ovako reaguje na ovo, postavlja se pitanje šta bi uradio, da li bi podnio ostavku, da parlament njemu izglasa nepovjerenje”, kazao je Joković Standardu.

Joković naglašava da je odluka premijera nelogična sa mnogo aspekata i da je svuda u svijetu osnovni princip demokratije da onaj ko je nekoga izabrao, može i da mu uskrati povjerenje, te da se po tome mora i postupiti.

”No, doduše ovo je krajnje neuobičajeno i specifično vrijeme, tako da je ovdje i u ovakvom sistemu moguće bilo šta.

Mi smo podražali jednu predloženu incijativu, druge partije su podnijele interpelacije, ali kad su već dobile potrebnu većinu, očekuje se da se ispoštuje volja parlamenta. Međutim, po izjavama premijera se očigledno to ne želi i onda se postavlja pitanje zašto oni uopšte postoje i da li bi premijer da parlament njemu i Vladi izglasa nepovjerenje tada postupio po toj odluci”, rekao je Joković u izjavi za Standard.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je, 29. decembra prošle godine, podržala inicijativu o interpelaciji za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede, prosvjete i vanjskih poslova, odnosno ministara Aleksandra Stijovića, Vesne Bratić i Đorđa Radulovića. Zaključcima podržanih interpelcija tražila se smjena ova tri ministra.

”Nijedan ministar neće biti razriješen zato što mislim da bi narod onda trebalo da odradi određenu interpelaciju za neke poslanike. Posebno jer su pokazali visok nivo korupcije i povezanosti sa kriminalnim grupama. I da mi oni određuju koji ministar treba da bude u Vladi. Mislim da je to neprihvatljivo”, kazao je Krivokapić na Tviter spejsu.