Politika

BOŽOVIĆ: SPOSOBNOST I USPJESI SERDARA VUKOTIĆA ČINE GA JEDNIM OD NAJVEĆIH SRPSKIH VOJSKOVOĐA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović prisjetio se Mojkovačke bitke, navodeći za serdara Janka Vukotića da je bio jedan od najzanimljivijih i najvećih srpskih vojskovođa u ratu, prenosi Dan.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Ovih dana obilježavamo godišnjicu slavne Mojkovačke bitke kada je malobrojna crnogorska vojska uspjela da zaustavi višestruko moćnijeg neprijatelja i omogući bratskoj srpskoj vojsci da se povuče do albanskog primorja, sačeka italijanske brodove i spas na Krfu i Bizerti, da kasnije probije Solunski front i dođe do Kajmakčalana, kapije svoje otadžbine", kazao je on.

Ukazao je da je jedina žena učesnik Mojkovačke bitke Vasilija Vukotić, ćerka Janka Vukotića zapisala "Da nije bilo krvavog Božića na Mojkovcu, ne bi bilo ni Vaskrsa na Kajmakčalanu".

"Da crnogorski orlovi, oni mladi ljudi koji u trenu prezriješe smrt svojim grudima ne zatvoriše mojkovačka vrata i tako ne dozvoliše neprijatelju da se pojavi, možda bi sudbina srpstva zauvijek bila zapečaćena", kazao je Božović.

Istakao je da je tajna taktike Janka Vukotića bila u strpljenju i opreznosti.

"Nepokolebljiva energija u udarcu, u času koji je on izabrao. Istočni odred osvojio je više teritorija nego što je imala sva Crna Gora, a jedva je imao stotine mrtvih. Ta sposobnost i uspjesi čine Vukotića jednim od najvećih srpskih vojskovođa", zaključio je Božović.