Politika

MEDOJEVIĆ: CRNOJ GORI JE POTREBNO POMIRENJE, NEMA STABILNE DRŽAVE BEZ ODRŽIVOG EKONOMSKOG RASTA

Autor Milena Mijušković Izvor Politika

Stabilnost Crne Gore mora biti zasnovana na prevazilaženju viševjekovnih identitetskih sporenja i sukoba između crnogorskih Crnogoraca i crnogorskih Srba i njihovom iskrenom i istinskom pomirenju, kazao je Medojević u intervjuu za Politiku.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Politika Đukanovićevog režima kojom se skoro polovina populacije izoluje iz političkog života i etiketira kao neprijatelj države je kratkovida, avanturistička i može imati nesagledive posljedice po suverenitet i teritorijalni integritet države, kaže u razgovoru za Politiku Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene.

Već neko vrijeme pokušava se postizanje dogovora o rekonstrukciji vlade Zdravka Krivokapića…

Nebojša Medojević: Formiranje vlasti na principu antisrpske politike, pravljenjem tajnih dilova između režima i nekih nacionalističkih i separatističkih struktura samo radi očuvanja gole vlasti, nije u interesu dugoročne stabilnosti.

Šta bi vlast trebalo da učini?

Nebojša Medojević: Crna Gora mora sa svojim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerom Srbijom sklopiti sporazum o strateškom partnerstvu kojim će se definisati strateški nacionalni interesi dveju država i dogovoriti svi međusobni odnosi. Taj sporazum mora u potpunosti uvažiti multietnički karakter države Crne Gore i postignuti dogovor s manjinskim narodima o njihovoj punoj integraciji u državu Crnu Goru uz poštovanje najstrožih međunarodnih standarda kojima se štite prava manjina.

Završili ste tekst novog pakta za stabilnost Crne Gore…

Nebojša Medojević: Tek odlaskom Mila Đukanovića s političke scene stvorili bi se uslovi za početak dijaloga o novom paktu za stabilnost države Crne Gore. Pregovori o članstvu u EU predstavljaju snažan podsticaj političkim elitama u zemlji da počnu dijalog o budućnosti države i njenoj stabilnosti. Nažalost, zbog samih strukturnih problema i velike krize EU, ona je izgubila svoju ulogu generatora političkih, institucionalnih i ekonomskih reformi. Odgovornost za neophodne radikalne reforme je na našoj domaćoj političkoj eliti. Novi koncept stabilnosti trebalo bi da počiva na sistemu vrijednosti koji nije sporan nijednoj važnoj društvenoj strukturi u Crnoj Gori ili barem velikoj većini. On mora da počiva na dokazanim civilizacijskim vrijednostima moderne Evrope.

Na čemu se zasniva vaš novi koncept stabilnosti?

Nebojša Medojević: Stabilnost države mora se zasnivati na lojalnosti i osjećaju pripadnosti njenih građana. Sve političke partije moraju da prihvate i štite suverenost države i njen teritorijalni integritet. Nastavak predreferendumskih podjela nakon osamostaljivanja države Crne Gore ide u prilog jedino stabilnosti korumpiranog i kriminalizovanog režima.

Kako demokratizovati Crnu Goru?

Nebojša Medojević: Crna Gora mora odmah da počne s demontažom ostataka nedemokratskih totalitarnih mehanizama vladanja i sprovede pune i korenite reforme političkog sistema, koji će se zasnivati na fer, slobodnim i demokratskim izborima. Najvažniji preduslov za demokratizaciju jeste mirna transformacija nedemokratskog režima i promjena vlasti nakon 75 godina totalitarizma i jednopartijskog monopola. Nova vlada sastavljena od političkih partija ujedinjenih na vrijednostima demokratske Evrope predstavlja garant posttotalitarne stabilnosti zemlje i očuvanja temeljnih vrijednosti.

Gdje je tu pravna država?

Nebojša Medojević: Stabilnost države zavisi od stabilnosti institucija i nivoa vladavine prava. Konsenzus oko članstva Crne Gore u EU i neophodnosti korenitih reformi u cilju ostvarivanja tog cilja je prvi dokaz da je dogovor o budućnosti države u Crnoj Gori moguć. Kroz pregovore o članstvu Crna Gora će morati da se radikalno mijenja kako bi bila demokratska i pravna država sa stabilnim institucijama zasnovanim na vladavini prava i sili zakona, a ne zakonu sile. U Crnoj Gori više nikad niko ne smije biti izvan i iznad zakona.

Šta država mora da uradi da bi obezbijedila građanima mir i stabilnost?

Nebojša Medojević: Mala država na Balkanu sa slabim vojnim i bezbjednosnim aparatom i nedovoljnim kapacitetima nije u stanju sama da garantuje mir i bezbjednost građana. Posebno kad je suočena s djelovanjem vrlo opasne kriminalne organizacije koja je jedna od najmoćnijih u svijetu. Kriminalna balkanska korporacija suočena s padom režima u Crnoj Gori, koji ju je do sada podržavao i štitio, neće prezati ni od radikalizacije političkih prilika i u Crnoj Gori i na Balkanu. S mafijom i njenim plaćenicima u institucijama države nema kohabitacije. Država mora da pobijedi mafiju, čime će povratiti izgubljeni autoritet i povjerenje građana. Šverc, pranje novca, korupcija, pljačkanje države moraju biti osuđeni kao neprihvatljivo ponašanje koje ugrožava mir i stabilnost u državi.

Ima li stabilne države bez održivog ekonomskog rasta?

Nebojša Medojević: Nema. Stoga je postizanje socijalnog pakta o održivom razvoju između političkih partija, sindikata, udruženja poslodavaca i civilnog sektora ključna pretpostavka prosperiteta države. Moramo vratiti nacionalno samopoštovanje i vjeru u sopstvene mogućnosti.