Politika

BEČIĆ ZADOVOLJAN RADOM SKUPŠTINE: JUČERAŠNJA SJEDNICA POKAZALA DA MOŽEMO BITI UJEDINJENI

Autor Gordana Bojanić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je zadovoljan dostignućima 27. saziva crnogorskog Parlamenta i svemu što su uradili u poslejdnih 16 mjeseci i u 2021. godini.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Zadovoljan je, kako je naveo, zakonodavnom ulogom koju Parlament vrši, na planu rješavanja životnih pitanja građana, ispravanja nepravdi, na polju modernizacije Skupštine i jačanja međunarodne saradnje.

Crnogorski parlament je, kako je Bečić naveo, održao 21 sjednicu, odnosno 26 od početka saziva. Usvojeno je preko 130 akata.

Istakao je da su naslijedili preko 70 predloga zakona, koji su bili u Skupštinskoj proceduri, a od toga, kako je naveo, oko 40 njih od Vlade Duška Markovića.

"Reultati su na ponos svakom poslaniku i vlasti i opozicije, a prvenstveno građanima Crne Gore", poručio je Bečić.

On je istakao da je jučerašnja sjednica jedan od najsrećnijih dana u njegovom životu.

“Sjednica je pokazala da možemo da se ujedinimo oko pitanja koja život znače”, istakao je Bečić.

Na sjednici Skupštine Crne Gore, održanoj juče, između ostalih zakona i drugih akata, usvojeni su i Zakon o budžetu Crne Gore za 2022. godinu.

Kompletiran je Tužilački savjet, usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

“To znači da će od januara 2022. godine, minimalna zarada iznositi 450 eura, a i sve druge zarade u Crnoj Gori će porasti”, naveo je Bečić.

Usvojen je i Zakon o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece.

“Juče smo konačno rješili taj problem. Majke će imati mogućnost da se prijave za obeštećenje. O 1. aprila majke će steći pravo da vrate nadokandu koja im je nepravedno oduzeta”, navodi Bečić.

Donešen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, što znači da će od 1. oktobra 2022. godine, biti obezbjeđeni dječiji dodaci za svu djecu do 18 godina.

Usvojen je i Zakon o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Od 1. septembra 2022. godine, minimalna penzija će iznositi 200 eura. Penzije se usklađuju četiri puta godišnje. Staračke naknade porašće sa 100 na 140 eura”, naveo je, između ostalog, Bečić.

Usvojen je i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o državnim i drugim praznicima Dan Njegoševog rođenja – 13. novembar biće državni praznik. Dan Ekološke države – 20. septembar biće državni praznik.

Donešen je i Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije.

“Bivši zaposleni u sektoru rudarske i metalske industrije imaće pravo na isplatu otpremnina u iznosu od po 12.000 eura”, dodao je Bečić.

Takođe je donešen Zakon o izmjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore. Pooštrene su kazne za: učinioce krivičnih djela protiv polnih sloboda učinjenih prema maloljetnicima; učinioce krivičnih djela učinjenih prema novinarima, odnosno licima koja vrše poslove od javnog značaja, kao i ljekarima pri pružanju ljekarske pomoći.

Donesen je Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Od sada, svim ženama, nezavisno od njihovog bračnog statusa, omogućeno je četiri embriotransfera i četiri homologne MPO do 45. godine i dvije heterologne MPO do 50. godine starosti, o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje.

Takođe je donešen Zakon o dopuni Zakona o zaštiti i spašavanju i Zakon o dopuni Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti. Od sada, pripadnici Službe zaštite, službenici obezbjeđenja i drugi zaposleni u UIKS-u, kojima na lični zahtjev i uz saglasnost komandira prestane radni odnos, imaju pravo na penziju, ako navrše najmanje 53 godine života i 30 godina staža osiguranja, od kojih najmanje 15 godina efektivno provedenih na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Donešen je i Zakon o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Od sada, osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 30 godina staža osiguranja, od čega najmanje 20 godina efektivno provedenih na radnim mjestima u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.