Politika

VLADA ĆE FORMIRATI AGENCIJU ZA SAJBER BEZBJEDNOST, IZMJENE ZAKONA O SPI

Autor Milena Mijušković Izvor Standard

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Strategiju sajber bezbjednosti od 2022–2026. kojom je predviđeno formiranje Agencije za sajber bezbjednost.

Izvor: MONDO / Kaspersky

Podizanje nivoa sajber bezjbednosti, kako je saopšteno iz Vlade, na nacionalnom nivou predstavlja svojevrstan zalog za budućnost, jer bezbjedan sajber prostor ostaje važan preduslov stvaranja podsticajnog ambijenta za kontinurani ekonomski razvoj, digitalnu transformaciju i pružanje javnih usluga, prenosi Standard.

Strategija sajber bezbjednosti Crne Gore 2022-2026. godine predstavlja interresorni dokument koji se odnosi na petogodišnji strateški period i usmjeren je na unapređenje ukupnih kapaciteta (zakonodavnih, operativnih, ljudskih, finansijskih i tehničkih) za adekvatan odgovor na izazove i prijetnje koje dolaze iz sajber prostora u/i izvan Crne Gore- naveli su u saopštenju.

Sprovođenjem Strategije želi se, kako se dodaje, kreirati ambijent u kojem su građani, operatori kritičnih infrastruktura, privreda i javna uprava u Crnoj Gori zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri od negativnih aspekata sajber prijetnji i kriminala kroz kontinuiranu edukaciju o sigurnom korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija u svakodnevnom životu i poslovanju, kao i razmjenu neophodnih informacija sa partnerima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu i implementaciju mjera zaštite kritične informatičke infrastrukture. Takođe, Strategijom se želi postići da Crna Gora u oblasti sajber bezbjednosti posjeduje održiv sistem za efikasno otkrivanje i odbranu od kompleksnih vektora sajber napada i prijetnji- kazali su iz Vlade.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Strategiju za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja teorizma za period 2022-2025., s Akcionim planom za 2022- 2023. godinu.-Strategijom je na cjelovit način prikazana nacionalna politika u oblasti prevencije i suzbijanja terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, definisan okvir djelovanja s ciljem unapređenja postojećih i razvoja novih mjera, mehanizama i instrumenata, a sve u funkciji stabilnosti i bezbjednosti Crne Gore. Izradom ovog dokumenta, Crna Gora želi ukazati da prevencija i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranje terorizma ne predstavlja pitanje kojim se isključivo trebaju baviti vojne, policijske i obavještajne službe, već pitanje koje treba da osnaži kulturu vođenja mirnog dijaloga i međureligijske i međukulturalne tolerancije- zaključili su u saopštenju.

"U raspravi je naglašeno da će se donošenjem ovog Zakona, omogućiti efikasnije ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama uz smanjenje troškova za korisnike i stvoriti efikasan instrument za ostvarivanje prava građana na pristup informacijama u posjedu organa vlasti, uz odgovarajuće osiguravanje samog postupka po zahtjevima za pristup informacijama, zaštite javnog interesa, kao i zaštite odgovarajućih posebnih legitimnih interesa", navode u saopštenju.

Sa druge strane, izmjene i dopune, kako dodaju, doprinijeće i transparentnijem radu organa vlasti, podsticanju djelotvornnosti, odgovornosti i afirmaciji integriteta i legitimnosti organa vlasti, kako se navodi.