Politika

KOPIVICA: IZBOR TS PARTIJSKI NEUTRALAN, PROFESIONALAN I ISTINSKI NEZAVISAN

Autor Milena Mijušković Izvor Standard

redsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica izrazio je posebno zadovoljstvo što je Skupština prihvatila predlog Odbora i izabrala četiri člana TS iz reda uglednih pravnika i jednog člana - predstavnika nevladinih organizacija.

Momo Koprivica
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

“Ovim izborom je kompletirana ova važna ustavna institucija kojoj je funkcija obezbjeđenje samostalnosti državnog tužilaštva. Bez nepristrasnog tužilaštva nema pravde i vladavine prava, a to je nasušna potreba našeg društva. Posebno zadovoljstvo izražavam zbog činjenice, da je osim glasova parlamentarne većine, po prvi put u istoriji Crne Gore, predloženi sastav TS-a dobio i glasove pojedinih opozicionih poslanika, kao i zbog činjenice, da takođe po prvi put u našoj istoriji, u Skupštini nije bilo ni jednog glasa protiv predloženog sastava TS-a”, naveo je Koprivica prenosi Standard.

Odbor je organizovao sveobuhvatno konsultativno saslušanje kandidata za članove TS-a, koje je po prvi put praćeno u direktnom tv-prenosu.

Vođenjem kredibilnog i maksimalno transparentnog procesa, od strane matičnog Odbora, došli smo do uspješne finalizacije i krajnje legitimnog ishoda. Izabrani sastav TS-a je partijski neutralan, profesionalan i istinski nezavisan, što je garancija oporavka i reforme državnotužilačke organizacije, dostizanja vladavine prava i ubrzanja procesa evropskih integracija”, zaključuje Koprivica.