Politika

ZAVRŠENA SJEDNICA SKUPŠTINE, BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: Pomjeriti starosnu granicu žena za podpomognutu oplodnju!

Autor Jovana Raičević

Poslanici Skupštine Crne Gore nastavljaju danas petu sjednicu Drugog redovnog, jesenjeg, zasijedanja - jedanaesti dan.

Izvor: Vlada Crne Gore

Poslanici su prošle sedmice završili raspravu o budžetu, a sjednica je nastavljena raspravom o setu zakona. Poslanici raspravljaju o tačkama dnevnog reda: predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i predlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

 Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala, govoreći o predlog uzakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, saopštila je da je održala niz sastanaka sa stručnjacima.

Istakla je da se ovim zakonom propisuju vrste postupaka liječenja neplodnosti. Kako je pojasnila ministarka, embrioni se mogu unijeti ženi, najviše dva embriona, izuzetno tri, starijoj od 38 godina, ženi koja je imala dva neuspješna postupka podpomognute oplodne, ženi u slučaju koja ima lošu rezervu jajnih ćelija i u slučaju težeg oblika neplodnosti kod muškarca.

"Uz saglasnost Ministarstva, u slučaju nedostatka polnih ćelija, tkiva, dozvoljen je uvoz iz inostranstva", naglasila je Borovinić Bojović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kada je riječ o predlogu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Borovinić Bojović je, pored ostalog, poručilada su izmjenjne odredbe kojima se uređuje status osiguranika, u cjelosti će se finansirati iz budžeta.

Objasnila je da se osiguranicima, sa rijetkim bolestima, obezbjeđuju ljekovi i terapija propisana u inostranstvu u skladu sa propisanom procedurom, a koji se ne nalaze na osnovnoj listi ljekova.

Poslanica Branka Bošnjak (PZP) apelovala je na građane da se vakcinišu protiv viursa korona, odnosno novog soja omikora. Smatra da moramo da vodimo računa o natalitetu, jer je nama demografska slika sve lošija i lošija, mali napredak znači mnogo.

Izvor: yooutube/screenshoot/Pokret za promjene

Poslanik Boris Mugoša (SD) je kazao da, prema statistici, neplodnost je jedan od vodećih problema, te da na području Evrope svaki šesti par susreće se sa neplodnošu.

"Povećali smo broj pokušaja liječenja neplodsnoti kod žena i starsonu granicu, a po prvi put, što se tiče muškaraca, jedan postupak liječenja neplodnosi ići će na teret Fonda", rekao je Mugoša.

Izvor: MEDIJSKI TIM SD

Poslanik Vladimir Dobričanin (DF) poručio je da je problem sa prirodnim priraštajem zahvatio cio svijet. Poslanik Andrija Popović (Liberalna partija) rekao je da kod Zakona o zdravstvenom osiguranju dolazimo u situaciju za koju ne znamo kako će se odvijati.

"Ukidaju se doprinosi za zdravstveno osiguranje na teret poslodavaca i zaposlenog. Nema procjene finansijskih sredstava za sprovođnjenje ovog zakona. Imamo užasnu epidemiološku situaciju. Nedostaje medijska pormocija vakcinacije."

Možda ce vas zanimati

 Poslanik Petar Ivanović (DPS) kazao je da je tokom proteklih nekoliko godina pomogao finansijski neke parove koji su željeli da se ostvare kao roditelji.

"Zatim je rođeno dvoje djece i tokom jednog slavlja otac djeteta je pošao da kupi cigarete koje su koštale 48 eura, i taj sam trošak platio i tada kreće progon mene, medijsko proganjanje: ko je konzumirao cigarete o mom trošku, kreće kampanja protiv mene", kazao je Ivanović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

  Ministarka Borovinić-Bojović je apelovaka na građane da se vakcinišu i poželjela srećne praznike svim građanima Crne Gore.