Politika

RADULOVIĆ: EU NE MOŽE ĆUTATI NA NEPRINCIPIJELNA PONAŠANJA!

Autor Mia Stanković Izvor MINA

Potez komesara za susjedstvo Evropske komisije Olivera Varheljija kojim je ukinuo Direktorat za CG u Briselu predstavlja neprincipijelno rješenje koje nije u skladu sa praksom Evropske unije, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta u CG Momčilo Radulović.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

"To ukazuje da Komesarijat na čelu sa njim ima agendu kojom pokušavaju da u procesu integracija na prvo mjesto stave Srbiju", kazao je Radulović za list Pobjeda.

To je prvi put, kazao je on, da svjedočimo tome da se evropske institucije i visoki zvaničnici ponašaju kao lobisti pojedinih zemalja i njihovih lidera.

"Da budemo konkretni, Varhelji se sve više ponaša kao lobista Aleksandra Vučića i Srbije, a sve manje kao principijelan, ozbiljan i profesionalan predstavnik Evropske komisije", istakao je Radulović.

Takvi potezi, dodao je on, sve na Zapadnom Balkanu dovode u vrlo neprijatnu situaciju u kojoj se moramo zapitati da li EU postupa u skladu sa svojim principima, dokumentima, praksama i usvojenom politikom ili možda u interesu pojedinih zemalja, njihovih lidera i interesnih i lobističkih grupacija.

"Mi smo svi na Balkanu u situaciji da se zapitamo da li su u ovom trenutku ugrožene osnovne vrijednosti ujedinjenja EU i vrijednosti na kojima se zasniva proces priključenja", kazao je Radulović.

On je rekao da Varhelji veoma rijetko pominje Crnu Goru, a da, iako je realnost u procesu pregovaranja sasvim drugačija, ne propušta priliku da Srbiji da prednost na svim formalnim i neformalnim susretima.

Prema njegovim riječima, Varhelji želi da promijeni realnost pregovora i da zemlju koja trenutno krši sve vrijednosti EU, kada je u pitanju demokratija i reforme u procesu demokratizacije i ljudskih prava, stavi na prvo mjesto.

"A da Crnu Goru, koja je i pored svih problema koji je opterećuju i dalje lider i u formalnom i tehničkom i suštinskom smislu, stavi u zapećak", kazao je Radulović.