Politika

ODGOVORNO DRUŠTVO MORA DA SE SUPROSTAVI DISKRIMINACIJI ŽENA NA INTERNETU

Autor Mia Stanković Izvor MINA

Odgovorno društvo mora naći način da se suprostavi diskriminaciji žena na interentu, poručeno je iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

Izvor: yooutube/screenshoot/Pokret za promjene

Kopredsjednice Ženskog kluba Vesna Pavićević i Branka Bošnjak su najoštrije osudile uvrede upućene predsjednici Alijansi žena Demokratske partije socijalista (DPS), Driti Loli, kao i članicama Savjeta mladih iz te partije, Amini Brahić i Nini Perunović.

“Prostački napadi na društvenim mrežama, upućeni Loli, Brahić i Perunović, su potvrda društvenog posrnuća u nepoštovanju žena, koje je zadesilo Crnu Goru”, navele su Pavićević i Bošnjak.

One su navele da su žene različitih starosnih dobi, posebno političarke, novinarke, zaštinice ženskih prava i druge javne ličnosti, mete uvreda, psovki, seksizma i mizoginije.

“Primitivne uvrede nijesu zaobišle ni tri mlade žene iz DPS-a, koje su se udostojile baviti se politikom, u želji afirmacije žena i borbi za rodnu ravnopravnost”, poručile su Pavićević i Bošnjak.

One su navele da se društvene mreže koriste za beskrajnu slobodu, kao i da postoje brojne i veoma zabrinjavajuće mogućnosti za neumjesne komentare prema ženama.

Na taj način, kako su kazale, ugrožava se tolerancija i daje se primat govoru mržnje.

Pavićević i Bošnjak su navele da se bilo kakav oblik vrijeđanja, omalovažavanja ili ismijavanja nekoga može svrstati u psihičko nasilje, koje može imati nesagledive posljedice.

Prema njihovim riječima, širenjem uvreda, pogrdnim objavama, pokušao se omalovažiti integritet političarki DPS-a, a neprimjernim i uvredljivim komentarima degradirati njihov dignitet.

“Najoštrije osuđujemo sramotne uvrede upućene našim uvaženim mladim političarkama i pozivamo sve organizacije koje se bave zaštitom žena, međunarodne organizacije i sve društvene subjekte, da ne ćute na ovakve pojave”, kaže se u saopštenju.

Pavićević i Bošnjak su istakle da javno izgovorene riječi i objave utiču na formiranje stavova javnog mnjenja i obrasce ponašanja, čime se smanjuje učešće žena u javnom poslu.

“Odgovorno društvo mora naći način da se suprostavi ovoj pojavi, da preduzmu značajne korake u tom pravcu i da diskriminaciju nad ženama na interentu prepoznaju kao oblik nasilja nad ženama”, navele su Pavićević i Bošnjak.

One su pozvale nadležne institucije da preduzmu sve mjere za suzbijanje i sankcionisanje ove pojave.