Politika

KONATAR: MEMORANDUM NIJE ADIO AKTUELNOJ VLADI; JOKOVIĆ: ŠTO SE TIČE SNP-A VELIKO DOVIĐENJA KRIVOKAPIĆU

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Mišljenja o aktuelnoj političkoj krizi u večerašnjo emisiji "Načisto" na TV Vijesti, pored Miloša Konatara (URA) i Vladimira Jokovića (SNP), iznose i Ervin Ibrahimović (BS) i Dragan Krapović (DCG)

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Konatar ističe da je jedna od mana Vlade to što ona ovom trenutku ne uključuje manjine.

Naglasio je da je sporazum novi kvalitet na političkoj sceni.

“Oni koji napadaju Memorandum zaboravljaju da smo mi godinama pozivali na dijalog, izlazak iz rovova”, rekao je Konatar u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Na pitanje da li su prije potpisivanja Memoranduma obavijestili kolege iz Demokrata i DF-a, Konatar odgovara da nisu ali i da “nisu ni oni njih obavijestili kada su potpisivali istorijski sporazum iz septembra”.

“Svako bira svoje društvo. Neko mora napraviti bazu i pokrenuti voz. Pozvali smo sve koji se nalaze u ciljevima zapisanim u memorandum da ga potpišu. Demokrate su iznijele ogorčenje… Nijesmo ovo uradili krijući, nametnulo se među političkim subjektima, dogovor oko memorandum smo postigli za kratko vrijeme”, rekao je Konatar, a prenio CdM.

“Veliko doviđenja Krivokapiću i ovoj Vladi”

Vladimir Joković iz SNP-a kazao je da nisu dužni nikome da podnose izvještaj šta će i sa kim potpisivati.

“Bili smo u koaliciji Za budućnost Crne Gore, ali mi smo SNP stariji od DF i bilo koje druge partije. Ovo je iskorak, poruka domaćoj i međunarodnoj zajednici. Crna Gora više nije ista. Mi želimo pomirenje u Crnoj Gori na temeljima vrijednosti koje su opšte prihvaćene svima”, kazao je on na TV Vijesti, a saopštio CdM.

Joković je kazao da je Memorandum potpisan zbog buduće Vlade u kojoj, smatra on, treba da budu manjine.

Poručio je da “što se tiče SNP-a veliko doviđenja Krivokapiću”.

“I ovoj Vladi ovako formiranoj i pokrenutoj, prema onima koji su sve što su dali dali za tu Vladu. Mi smo sve dali za ovu Vladu a ona je tako zatvorila vrata SNP-u, a to nije dopustivo”, rekao je Joković.

“Najmoralnije da Krivokapić traži provjeru da li ima podršku 41 poslanika”

Ističe da je “ova Vlada izgubila toliko podrške za kratko vrijeme, mislim da je šampion”.

“Mislim da je šampion od onoga što je podržaalo i onoga koliko je ostalo da je podržava”, dodao je on.

Joković kaže da žele da ostane ova parlamentarna većina pojačana sa nacionalnim manjinama.

“Prvo moramo vidjeti kada i kako, i da li će uopšte biti izglasavanja povjerenja ovoj Vladi. Mislim da bi najkorektnije bilo da premijer izađe u parlament i traži podršku da li ima 41 poslanika. To je najmoralnije u ovom trenutku”, ističe Joković.

Poručuje da SNP nikada nikoga nije izdao.

“Niti nas je kupio iko, niti će nas kupiti. Memorandum je iskorak”, jasan je lider SNP-a.

“Ne znam da li će memorandum prerasti u manjinsku vladu”

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke (BS) rekao je da Memorandum o saradnji poziva na razgovor, toleranciju i razumijevanje.

"Na pitanje da li je BS-u u redu opcija da ostane ova aktuelna većina sa manjima u Vladi, Ibrahimović odgovara da ne zna da li će ovo prerasti u manjinsku vladu, ali smatra da je dobar put razmišljati o njoj" , piše CdM.

“Poslušajmo kako će građani da reaguju na ovo. Vjerujem u sazrijevanje svih partija i procesa u Crnoj Gori. Ukoliko partije podrže ovaj Memorandum o saradnji, kao i građansku, antifašističku, multietničku Crnu Goru, svi su dobrodošli”, rekao je on.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

“Memorandum bez stava”

Iz Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović rekao je da bi on ovaj sporazum nazvao “Memorandumom bez stava o ključnim pitanjima”.

“Pitali ste da li ovaj Memorandum vodi ka stvaranju nove Vlade – gospodin Konatar je rekao ne, gospodin Joković da, a gospodin Ibrahimović ne zna, ali da bi dobro bilo razmišljati o tome. Toliko o konciznosti ovog dokumenta”, rekao je Krapović.

Podsjetio je da smo prošle godine imali potpisivanje političkog sporazuma.

“Taj sporazum za razliku od ovog memoranduma tretira tačno ono što su prepreke u politčkom, spoljnopolitičkom smislu… On ih tačno tretira do kraja. U ovom memorandumu nema 90 odsto tih stvari. Prethodnih godina sporili smo se oko pitanja Kosova, NATO-a, Srebrenice… U ovom memorandumu nema ništa od toga”, kazao je Krapović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić