Politika

HOĆE LI DAN NJEGOŠEVOG ROĐENJA BITI DRŽAVNI PRAZNIK? RADUNOVIĆ: NA LOVĆENU IMA MJESTA I ZA MAUZOLEJ I ZA KAPELU

Autor Gordana Bojanić

Skupština Crne Gore raspravlja danas o izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima se predlaže da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Klub poslanika Demokrata predložio je da se 13. novembar, dan rođenja Njegoša, proglasi za državni praznik.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović kazao je da se nada da će biti vraćeni u crnogorsku stvarnost kakvu zaslužuju.

"Niko iz nove vlasti nije pominjao rušenje mauzoleja. Ima dovoljno mjesta za kapelu i za mauzolej. Neka ostane taj mauzolej kao spomenik jednoumlju i kao simbol da jednom Crnogorcu nije ispoštovana psolednja želja. Originalna kapelica biće kap u moru njegovog spavanja na mjestu gdje je tražio. Nemojte da nam spočitavate da smo tražili rušenje mauzoleja", poručio je on.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović saopštio je da izmjenama zakona Njegoš konačno dobija status u Crnoj Gori, kakav je odavno trebalo da ima, te da bi ta tačka trebalo sve poslanike da ujedini.

"Njegoš je naš brend. Izglasavanjem datuma njegovog rođenja za državni praznik kuture mi mu omogućavamo da tako nastavi da bude. Predstavljamo se evropi i cijemo svijetu kao država koja drži do svoje kulture, istorije tradicije i identiteta"; naglasio je Martinović i dodao da "oko čega bismo se okupili ako ne bi oko Njegoša".

Poslanik DPS-a Dragutin Papović kazao je da će ta partija podržati izmjene zakona i podsjetio da su u prethodnom mandatu oni prelagali sličan akt. On je dodao da tada je kako kaže od BS nijesu imali podršku.

"Danas, bez obzira ko je predlagač mi podržavamo zakon, jer smatramo da je u skladu sa onim što je naša politika", poručio je Papović.

Dodao je da je DPS u kontinuitetu odavala počast Njegošu i Petrovićima.

Poslanica PZP-a Branka Bošnjak kazala je da je DF već predlagao da se dan njegovog rođenja obilježi.

Prema riječima poslanice DPS-a Aleksandre Vuković, zli volšebnici su od Njegoša napravili pjesnika nacionalizma.

"Gorski vijenac nas uvodi u novu zonu i kroz to djelo možemmo sagledati veliku suštinu njegovog djela. Ne daj Bože da ga proglašavamo genocidnim pjesnikom", poručila je ona.