Politika

BOJANIĆ: DPS GROBAR CRNOGORSKE INDUSTRIJE, ŽIVKOVIĆ: VI STE ŠAMPIONI U GAŠENJU EKONOMIJE!

Autor Jovana Raičević

Nastavak pete sjednice Drugog redovnog, jesenjeg, zasijedanja u 2021. godini - drugi dan, Skupštine Crne Gore počela je danas.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

U okviru današnje rasprave razmatraju se tačke dnevnog reda 46, 23, 28, 29, 30, 31, 31, 32 i 33.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić poručio je da je DPS grobar crnogorske industrije, a poslanik te partije Danijel Živković naglasio je da je ministar i aktuelna vlast šampion gašenja ekonomije. Poslanik Demokrata Dragan Krapović izjavio je da su „Montenegro airlines” pojeli skakavci i najezda partijskih kadrova.

Predlog zakona o prestanku važenja Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegroerlajnz” A.D. Podgorica.

"Ovaj zakon pravi dosta štete po budzet Crne Gore, nadam se da ga stavljamo van snage. Donešen je tako što nije poštovana procedura... Nakon otvaranja stečajnog postupka država je potraživala 103 miliona eura od MA, a stečajni upravnik je priznao 100.000 eura", rekao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Objasnio je da kad su preuzeli vlast nisu mogli da daju ni cent pomoći MA, te da su bili napadani od svih, posebno od poslanika DPS-a. Istakao je da ova Vlada nije uradila ništa na štetu MA, te da su to uradili oni koji su ga doveli do ovakve situacije.

"Bivša vlast i menadzment je već dugovao nekoliko plata zaposlenima MA. Zaposleni nisu bili krivi, radili su svoj posao. Ali je loše bilo upravljanje. Imali smo razgovor na početku sa njihovim predstavnicima, nije realizovano nešto što je već trebalo da se realizuje vezano za njihovu pomoć. Postoji dobra volja da im pomognemo i riješimo im status" pojasnio je Bojanić.

Poslanik Danijel Živković (DPS) kazao je da je ministar danas imao cilj da prikaže kako je prethodna administracija bila nesposobna i sa lođim namjera prema crnogorskoj ekonomiji i MA.

"Vi ste kao ministar i vaša vlada šampioni u gašenju ekonomije Crne Gore. Niste se posebno pokazalu u očuvanju ekonomije", kazao je Živković ministru.

Bojanić je kazao Živkoviću da je "udrobio sve i svašta u ovih pet minuta", te da će prije od DPS-a ostati dugmići nego što će ova vlada biti prošlost.

"Prepoznati ste (DPS) da ste grobari crnogorske industrije", istakao je Bojanić obraćajući se Živkoviću.

Poslanik Dragan Krapović (Demokrate) kazao je da je današnji dan kraj jedne tužne priče o MA, te da su MA pojeli skakavci, najezda partijskih kadrova i članova porodica upravljačkih tijela bivše vlasti. Istakao je da su ostali dugovi i radnici bez posla. Optužio je Agenciju za zaštitu konkurencije da je radila u korist DPS-a, odnosno bivše vlasti.

"Mislim ministre da ste odluku oko Montenegroerlajnza prebrzo donijeli. Možda se nešto moglo uraditi... Plašim se da, u nekim ponašanjima, menadzment nove kompanije nema prevelike razlike u donosu na prošlu. Mislim da nema dovoljno transparentnosti", kazao je, između ostalog, poslanik Raško Konjević (SDP).

Poslanik Boris Mugoša (SD) rekao je da aerodrome ne treba dati pod koncesiju, jer imamo dva aerodroma a ne desete, te da se on zalaže za dokapitalizaciju ili za strani menadzment, ali nikako za koncesiju. Poslanica Marta Šćepanović (DPS) kazala je ministru Bojaniću da je on mkinistar koji je, nakon 20 dana nakon formiranja Vlade, objavio da će MA biti ugašen, a avioni prizemljeni i 300 zapsolenih bez posla, bez ikakve najave i detaljne analize.