Politika

VARHELJI: GRAĐANI CRNE GORE ĆE OD 24. DECEMBRA MOĆI SLOBODNIJE DA PUTUJU U EU

Autor Gordana Bojanić Izvor Vijesti

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da će građani Crne Gore od 24. decembra moći slobodnije da putuju u zemlje Evropske unije (EU) i obratno.

Izvor: YouTube - printscreen

Varhelji je to saopštio na konferenciji za medije u okviru međuvladine konferencije u Briselu.

"Crna Gora je finalizovala sve procedure da bi se povezala sa sistemom kovid sertifikata EU. To znači da će crnogorski državljani moći slobodnije da putuje u zemlje EU", rekao je Varhelji.

Varhelji je kazao da današnja konferencija šalje snažan signal posvećenosti Brisela proširenju Evropske unije.

“Vjerujem da ćemo oživjeti proces pridruživanja učinivši ga dinamičnijim i ubjedljivijim na osnovu objektivnih kritetijuma. Crna Gora je otvorila sva poglavalja pa je fokus bio na vladavini prava, koja će određivati tempo pregovora. Prioritet za dalji ukupan progres i zatvaranja poglavlja bazira se na privremenim mjerilima u poglavljima 23 i 24. Danas smo uputili jasne i detaljljne smjernice kako bi se ovo ostvarilo”, rekao je Varhelji na zajedničkoj pres konferenciji sa državnim sekretarom MVP Slovenije, Gašperom Dožvanom i crnogorskim ministrom ekonomskog razvoja, Jakovom Milatovićem.

Varhelji je kazao da je ključno da svi akteri u Crnoj Gori – Vlada, parlament i pravosuđe – iskazanu posvećenost pretvore u rezultate.

“Ovo je cilj koji podržava većina ljudi u Crnoj Gori. EK će raditi sve što je do nas kako bismo ubrzali tempo pregovora Crne Gore”, dodaje on.

U izvještajima EK, kako je naveo Varhelji, notirano je što je nova Vlada učinila, a danas je bilo riječi o tome što se mora uraditi.

“Istakao bih dvije stvari – slobodu medija i pravosuđe gdje je potrebno zakonodavstvo i akcija. Ovo nije samo do Vlade, već je bitno i da Skupština podrži EU put kad je riječ o reformi pravosuđa. Vlada mora donijeti reforme koje su u skladu sa EU zakonima i Venecijanskom komisijom”, kazao je Varhelji.