Politika

DEBAKL OPOZICIJE: OBEĆALI PAD VLADE, PA POVUKLI INICIJATIVU O GLASANJU NEPOVJERENJA VLADI!

Autor Jovana Raičević

Da li je ovo prvi veliki fijasko mladih snaga opozicije? Nakon svakodnevnih uvjeravanja da je pad Vlade gotova stvar i da imaju sigurnu većinu, sada su se predstavnici opozicije oglasili saopštenjem o povlačenju inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Danima smo imali prilike da čujemo poruke o sigurnom padu Vlade sa opozicionih adresa, međutim do toga nije došlo.

Posebno su se u tome isticali poslanici DPS-a, SD-a, iz SDP-a. Prvi među njima bio je Danijel Živković, koji je ispred DPS-a prvi najavio inicijativu i koji je bio uvjeren da će na sjednici Skupštine biti smijenjena Vlada.

"Imamo većinu za smjenu Vlade, DPS kad se uhvati nekog posla on je uspješan", kazao je on ranije.

"Građani CG, da li i dalje želite da vaši životi budu u rukama ovakve Vlade? Ovaj putujući karavan više neće moći da radi u Crnoj Gori", bile su njegove riječi.

Takođe i poslanik SD-a Damir Šehović u svoji izlaganjima je često govorio o tome kako će Vlada sigurno pasti pa je jedne prilike izjavio:

"Inicijativa će, na samom kraju jednogodišnje blamaže Vlade, svaku partiju vlasti izvesti na čistac. Kako najveću vladajuću grupaciju koja tačno godinu zapomaže kako Vlada radi loše i kako je treba smijeniti, tako i ove druge koje se zaklinju u evropsku orijentaciju i svoju privrženost građanskom konceptu države i društva, a za koji se navodno ne mogu do kraja u praksi izboriti jer im smetaju ovi prvi. Pa, evo prilike i jednima i drugima da nešto konkretno urade, svaka zbog svojih razloga.

Alternative imaju: od brzih vanrednih izbora, do nekog drugog funkcionalnog modela vlade, koju bi činili predstavnici onih naprednih političkih subjekata okupljenih oko jasne evropske agende, a ne mržnje prema bilo kome. A da li imaju volje, ili im je evropska perspektiva samo zgodna poštapalica na sastancima sa našim međunarodnim partnerima, naredni dani će pokazati."

Predsjednik SDP-a Raško Konjević ranije je najavio da je opozicija predala inicijativu i tom prilikom kazao:

“Kao što je i najavljeno 40 poslanika opozicije predalo je u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore. Očekujemo podršku ubjedljive većine poslanika”, napisao je Konjević.

Iz DPS-a su saopštili da imajući u vidu najavu Demokratskog fronta da će podnijeti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine, saopštenu 11. decembra, a nakon što je ujedinjena opozicija pokrenula proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi, smatraju da, bez odlaganja, treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine, saopšteno je iz opozicije.

“Uvjereni smo da će doći do formiranja nove parlamentarne većine i, na taj način, biti stvorene neophodne pretpostavke za pad Vlade i razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore. Iz tog razloga, povlačimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore”, poručuju iz ove partije.