Uživo

BOGDANOVIĆ: ZNA SE KOME SU NUĐENE PARE, KONATAR: TO JE PRAZNA PRIČA!

Na sjednici Skupštine Crne Gore konstatovano da je opozicija povukla Predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi nakon čegaje uslijedila burna rasprava

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ranije su podnosioci Inicijative saopštavili da imaju dovoljno glasova koji bi doveli do “obaranja” Vlade. Poslanici vlasti su poručili da neće rušiti Vladu sa DPS-om.

Predstavnici Demokratskog fronta obratio su se nedavno javnosti vezano za platformu koja podrazumijeva formiranje nove Vlade. Andrija Mandić je kazao tom prilikom da parlamentarna većina nije ispunila očekivanja onih koji su galsali i da će DF predložili kolegama iz parlamentarne većine i nacionalnim manjinama da vrate mandat građanima.

"Naši poslanici neće biti u skupštinskoj sali kada dođe do glasanja, neće učestvovati u glasanju, saopštiće da ne podržavaju vladu Krivokapića", poručio je on.

Vlast u Skupštini predstavlja 41 poslanik vlasti i 40 opozicije.

Ranije su podnosioci Inicijative saopštavili da imaju dovoljno glasova koji bi doveli do “obaranja” Vlade. Poslanici vlasti su poručili da neće rušiti Vladu sa DPS-om.

Po Ustavu Crne Gore u slučaju da se ne izglasa nepovjerenje Vladi nova inicijative o nepovjerenju ne može biti podnijeta prije isteka roka od tri mjeseca.

16:31

Skupština nije uvrstila u dnevni red Prijedlog zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih-nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola. Skupština je prihvatila da se predlog poslanika SD-a Ivana Brajovića, Damira Šehovića i Borisa Mugoše u dnevni red uvrsti Predlog zakona o dopunama zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Poslanici su prihvatili Predlog Vlade da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o stečaju.

Prihvaćen je i predlog Vlade da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o nacionalnom brendu i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne.

16:14

ŽIVKOVIĆ: GRAĐANI VIDE ZAŠTO JE INICIJATIVA POVUČENA

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

“Mislim da građani vide zašto je povučena inicijativa. Vi ste danas pokazali dijalog, kakvi su odnosi unutar parlamentarne većine. Znate ko je ovdje gubitnik. Oni koji sjede u većini a ne podržavaju Vladu. Vi ste gubitnici i taoci takve politike. I dok vi tražite izdajnika u vašim redovima istodobno podnosite inicijativu za skraćenje mandata Skupštini. Nećemo biti mnogo stariji a ova većina neće držati građane kao taoce svoje politike. I za danas ću se zadržati na tome jer imamo razloge zašto ćutimo. Neće proći mnogo vremena kada će se građani osloboditi politike parlamentarne većine”, kaže Živković.

16:11

IBRAHIMOVIĆ: KADA BI SE MI LJUTILI NA SVAKU IZGOVORENU RIJEČ...

"Tako lako i etiketiramo i optužujemo ljude…Kada pričamo o manjinama, ako bismo se ljutili na sve šta nam se od 90-ih godina desilo, mi ne bismo imali s kim da pravimo koaliciju”, kazao je Ibrahimović.

15:35

RADULOVIĆ: NEMOJMO DA AMPUTIRAMO CRNU GORU

Branko Radulović je kazao da se ne pravi manjninska vlada, “bez ovih 41”.

"Nemojmo da amuptiramo Crnu Goru, nego svi zajedno – ajmo pravosudne organe pa ko je krao neka vrati, ko je ubijao neka ide u zatvor Ne može na kaljuzi da izraste multietnička Crna Gora”, naglasio je Radulović pojašnjavajući Nimanbeguu pominjanje "čistilišta" u prethodnom izlaganju.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Nimanbegu je poručio da su manjine dale podršku predsjedničkom kandidatu PzP-a 2008. ali su iznevjerene.

"Vi kao PzP nijeste bili jasni…ali mi vama to ne vraćamo, shvatamo to kao politički problem koji ima vaš predsjednik partije", kazao je Nimanbegu.

15:33

NIMANBEGU: Ovakva Vlada je nametnuta i štetna za demokratiju

Genci Nimanbegu (Albanska lista) rekao je da je sigurno u politici najgore da je jedna od mana selektivno pamćenje i primjećuje da takvo pamćenje postaje tradicija političkih aktera. Istakao je da ovo nije bitna koja je dobijena ili izgubljena, i da sumnja da sadašnja Vlada ima podršku od jednog jedinog poslanika.

"Ovakva Vlada je nametnuta i štetna za demokratiju", istakao je Nimanbegu. Branko Radulović je dodao da je uvijek bio za to da manjine budu dio vlasti.

"A sada sa svih strana dobijamo pozive za saradnju i sve pozive smo prihvatili, ali želimo da pregovaramo kao ravnopravni. Zato sam podržao inicijativu za smjenu i podržao njeno povlačenje. Bitka nije ni dobijena ni izgubljena za bilo koga. Sumnjam da sadašnja Vlada ima podršku više od jednog poslanika, a drugi koji podržavaju su relativno neiskreni. Ovakva vlada je nametnuta, štetna je za demokratiju i naš iskaz kao opozicije mora biti jasan”, kazao je Nimanbegu.

15:10

KONATAR: URA RELAKSIRANO ČEKALA PONEDELJAK

Miloš Konatar (URA) kazao je da su poručivali da relaksirano čekaju ponedjeljak.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"Tokom prethodnih dana se pričala priča da među poslanicima ima onih koji pregovaraju da uzmu novac, da bi politički donio neku odluku. Molim sve one koji su govorili da neko pregovara da uzme novac, milion ili 21 da izađe pred građane i imenom i prezimenom kaže ko je taj ko je pregovara",  naveo je Konatar.

15:08

BOGDANOVIĆ: ZNA SE KOME SU NUĐENE PARE! BULATOVIĆ: DPS POBIJEĐEN

Poslanik Boris Bogdanović (Demokrate) naveo je da se zna kome su nuđene pare i da se radi o 21 milionu eura, koji je navodno nuđen Dritanu Abazoviću. Poslanik Predrag Bulatović istakoa je da sve može da se stavi u istu ravan, ali ne DF i DPS.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"DPS je pobijeđen, nikada se vratitit neće na vlast ni Milo Đukanović. Crna Gora je u ozbiljnoj krizi, nema institucije koja funkcioniše. Odgovornost prije svega preuzima Vlada i parlamentarna većina. Da se došlo do glasanja došli bi do toga da Vladu podržava 13 ili 14 poslanika", istakao je Bulatović.

14:59

POPOVIĆ: FIJASKO OPOZICIJE I DF-a

Poslanik Andrija Popović (Liberalna partija) uputio je izvinjenje javnosti kojoj su dali "lažnu nadu da će danas najgora Vlada pasti".

"Ovo je danas fijasko opozicije i fijasko Demokratskog fronta",  kazao je on na šta je dobio aplauze.

"Kako 40 poslanika opozicije i 27 poslanika DF-a, koji tvrde mjesecima da je ovo najgora moguća vlada u istoriji Crne Gore, je opstala. Imamo nebuloznu situaciju da 14 poslanika okupljenih oko Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA pobijedili su 67 poslanika. To ne postoji u parlamentarnoj demokratiji, to se desilo danas”, naveo je Popović.

14:54

MILAČIĆ: VELIKA POBJEDA CRNE GORE

Marko Milačić (Prava CG) čestitao je građanima "ovu veliku pobjedu građana Crne Gore".

"Ko će da odgovara za ove tenzije u Crnoj Gori, dok ste vi (DPS) varali ovaj narod. Građani očekuju da Đukanović ustane kaže izvinjenje građanima.. Da prgovaralo se. Građani su spriječili i ponosan sam na građane", pitao je Milačić i izazvao brojne komnetare poslanika.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

14:53

JOKOVIĆ: KO JE KOME PONUDIO MILIONE

Vladimir Joković iz (SNP) naglasio je da je u medijima bila priča da se pregovara o desetinama miliona, i da bi on volio da zna ko je to nudio i kome.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

14:51

RADULOVIĆ: TREBALO JE DA SE RAZVEDRI IZNAD ZAMAGLJENE CRNE GORE!

Poslanik Branko Radulović (DF) kazao je da je Crna Gora izgubiula jedan dan gdje je trebalo da se razvedri iznad zamagljene i zaluđene Crne Gore i po mnogo čemu devijantne. Kazao je da imamo glupost od predloga budžeta.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

14:50

RADUNOVIĆ: NIKO NEMA BOLJU IDEJU ZA IZLAZAK IZ KRIZE OD DF-a

Poslanik Slaven Radunović (DF) izjavio je da su tražili da galsanje o nepopvjerenju Vladi bude prva tačka dnevnog reda kako bi ogolili situaciju.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Rekao je ako niko nema bolju ideju od DF-a za izalazak iz krize, traže da se vrate temeljima demokratije i izađu na izbore.

14:43

KRIVOKAPIĆ: DPS ŽRTVOVAO 20 MILIONA DOLARA DA BI SMIJENIO OVU VLADU!

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić obratio se danas građanima i sazvao konferenciju za medije. Povod je povlačenje inicijative za glasanje za nepovjerenje Vladi.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Tom prilikom on je kazao da su građani izabrali da ne žele DPS, i da je ovo velika pobjeda Vlade.

“Ovo je pobjeda građana koji žele drugačiju, zdravu i pravu Crnu Goru", kazao je premijer. On je naglasio da se i na današnji dan vidjela neozbiljnost koja traje već 30 godina. Ako želite da budete uspješni realizujte obraćanje. To je igra ovih koji su pokušali političkom korupcijom dobiju zlatni glas.

Ovog puta ovo je prava demorkatija, u kojoj narod ne dozvoljava pa ni poslanicima da pomisle da treba slobodnu volju sa izbora promijeniti. Sve tri koalicije su imale zadatak da smijene režim i smjena se desila", jasan je Krivokapić.

Krivokapić je dodao da je "zakonitost" da oni koji uđu u dil sa DPS-om više ne postoje.

"Veliki koriste male. Oni koji su u SDP-u 2015. godine javno u parlamentu prozivali njihove kolege koji pripadaju drugoj opciji da vrše korupciju, sad sami žele politički korupciju", kazao je on.

Na pitanje ko je potrošio 20 milina dolara uzalud, rekao je da oni koji plaćaju znaju koje su lobiste plaćali.

Krivokapić je rekao da je to pitanje za Demokratsku partiju socijalista (DPS).

14:38

DEMOKRATE: GRANDIOZNI NEUSPJEH OPOZICIJE!

"Oni koji su se u poslednjih godinu ipo dana navikli na poraze još jednom bi da šupljim riječima prikriju novi grandiozni politički neuspjeh", poručili su danas iz Demokratske Crne Gore.

"Ali ovdje se mi pitamo, i biće kako mi kažemo. Baš kako smo im i poručili svaki put otkad smo ih razvlastili.

Danima smo im govorili da od njihovog nauma nema ništa, da je njihova politika propala stvar, da su njihove mahinacije pročitane i stvar prošlosti, a juče im poručili da će inicijativu povući suočeni sa neuspjehom. Neuspjehom i ko zna već kojom po redu sramotom.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Predsjednika Skupštine ćete smijeniti taman kako ste i Vladu oborili. Baš kako vam je uspio državni udar na Cetinju. Taman koliko ste spriječili i donošenje Zakona o vjerosipovijesti. Smijenićete ga baš kako ste pobijedili u Nikšiću, Mojkovcu, na Cetinju i u Herceg Novom.

Vaša riječ ne vrijedi boba! Vaša politika ne vrijedi boba! I to građani Crne Gore jasno vide. A vide I ko govori istinu, i ko radi u njihovom interesu. Zato, na svaku vašu novu inicijativu slijedi novi politički nokaut.

Na kraju, da vas pitamo kako ono bi? U ćošak?", zaključuju iz Demokratske Crne Gore.

13:35

OPOZICIJA: OBEĆALI PAD VLADE, PA POVUKLI INICIJATIVU O GLASANJU NEPOVJERENJA VLADI

Iz DPS-a su saopštili da imajući u vidu najavu Demokratskog fronta da će podnijeti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine, saopštenu 11. decembra, a nakon što je ujedinjena opozicija pokrenula proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi, smatraju da, bez odlaganja, treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine, saopšteno je iz opozicije.

“Uvjereni smo da će doći do formiranja nove parlamentarne većine i, na taj način, biti stvorene neophodne pretpostavke za pad Vlade i razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore. Iz tog razloga, povlačimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore”, poručuju iz ove partije.

12:40

SJEDNICA ODLOŽENA ZA 13h

Sjednica odložena za 13 sati, neizvjesno da li će povući inicijativu za smjenu Vlade. Sastanak šefova poslaničkih klubova opozicije je još u toku.

12:19

Na sjednicu stigao i lider Prave Crne Gore

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić stigao je na sjednicu Skupštine.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

 Poslanica DF-a Jelena Božović prisustvovaće današnjoj sjednci.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

12:13

Poslanici i ministri pristižu u Skupštinu

Poslanici SNP-a Vladimir Joković i Dragan Ivanović stigli su u Skupštinu, a poslanike danas čeka inicijativa o glasanju nepovjerenja Vladi i  pregršt izmjena i dopuna Zakona.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

 Tu su i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kao i ministar kapitalni investicija Mladen Bojanić,koji je došao u pratnji državnog sekretara Zorana Radunovića.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:05

Andrija Nikolić stigao u Skupštinu

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić stigao je sjednicu Skupštine.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:04

POSLANICI DF-a STIGLI NA SJEDNICU

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić stigao je u Skupštinu u društvu poslanika te partije Jovana Vučurovića.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:02

Pratite uživo sjednicu Skupštine Crne Gore na MONDU!