Politika

RADULOVIĆ NA SASTANKU ŠEFOVA DIPLOMATIJA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, na poziv britanske koleginice Elizabet Tras, učestvovaće danas na sastanku šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u Londonu.

Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova/Tviter

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopštili su da će učešće Radulovića na tom sastanku dodatno afirmisati posvećenost Crne Gore evropskom putu, regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti i potvrditi privrženost države ispunjavanju obaveza iz evropske i evroatlantske agende.

Prema njihovim riječima, sastanak u Londonu pružiće priliku za razmjenu mišljenja o unapređenju bezbjednosnog okvira na Zapadnom Balkanu, kao i planovima za modernizaciju i dekarbonizaciju ekonomije u regionu.

“Budući da će skupu prethoditi sastanak ministara vanjskih poslova grupe G7 u Liverpulu na kojem će biti riječi o Zapadnom Balkanu, događaj u Londonu predstavljaće priliku za analiziranje zaključaka sa tog sastanka i sagledavanje mogućnosti ubrzanja reformskih procesa u oblastima koje su od ključnog značaja za region”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Radulović u srijedu i četvrtak boraviti u zvaničnoj posjeti Albaniji, na poziv šefice diplomatije te zemlje Oljte Džačke.

Iz MVP su rekli da će Radulović u Albaniji razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima o evropskoj prespektivi dvije države i Zapadnog Balkana, kao i izazovima politike proširenja.

“Zvanična posjeta Albaniji potvrdiće veoma dobre odnose dvije države, s ciljem da se oni dodatno ojačaju kroz unapređenje političkog dijaloga i saradnje na regionalnom i multilateralnom planu”, kaže se u saopštenju.

Posjeta Albaniji, kako su rekli iz MVP, biće prilika za potpisivanje memoranduma o razumjevanju između Diplomatskih akademija dvije države, čime će se uspostaviti trajniji okvir saradnje u oblasti obuke diplomatskog kadra Crne Gore i Albanije.

“Radulović će otvoriti Počasni konzulat u Skadru na čelu sa počasnim konzulom Soklj Hodžom i imati susret sa predstavnicima crnogorske zajednice u Albaniji”, najavili su iz MVP.