Politika

CEMI: MUP DA ISPITA SLUČAJEVE DUPLO UPISANIH BIRAČA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Centar za monitoring istraživanje (CeMI) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da bez odlaganja sprovede postupke provjere i eventualnog oduzimanja državljanstva i brisanja svih nezakonito upisanih birača iz biračkog spiska Crne Gore.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Iz te nevladine organizacije (NVO) su pozvali MUP da dosljedno poštuje političke i pravne obaveze na efikasnoj kontroli biračkog spiska.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, određenjem da ne mogu nastaviti postupanje u predmetu brisanja duplo upisanih birača, MUP ne ispunjava jasan zahtjev Evropske komisije (EK) iz ovogodišnjeg Izvještaja za Crnu Goru.

Iz te NVO su podsjetili da se u Izvještaju eksplicitno zahtijeva od nadležnih institucija da temeljno istraže navode o duplo upisanim biračima u jednoj ili više država regiona.

U CeMI-ju smatraju da takvo postupanje MUP-a i otvorena konfrontacija sa zahtjevima EK, doprinose daljem usporavanju pregovaračkog procesa u dijelu političkih kriterijuma za članstvo Crne Gore u EU.

Oni su, kako prenosi PR centar, kazali da će to, gotovo izvjesno, biti osnov za nove kritike Brisela aktuelne Vlade.

“Pozivajući se na mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) shodno kome „bi obrada podataka koji su im dostavljeni bila nezakonita“, cijenimo da je MUP samo pronašao izgovor da ne sprovodi zakonom povjerene nadležnosti na kontroli biračkog spiska”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da upitno mišljenje direktora AZLP-a ne može ukinuti zakonsku nadležnost i obavezu MUP-a na postupanje.

“Takav stav MUP-a dovodi u pitanje postojanje političke volje aktuelne vlade da sprovodi aktivnosti usmjerene ka unaprjeđenju povjerenja građana u izborne procese", kazali su iz CeMI-ja.

Oni su ocijenili da MUP takvim pristupom nije dao institucionalni odgovor na zahtjev te organizacije praćen dokazima u vezi sa 2.691 biračem iz Herceg Novog koji su upisani u birački spisak Crne Gore.

Ti birači, podsjećaju iz CeMI-ja, imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Iz te NVO su kazali i da 961 birač iz Nikšića, koji je upisan u birački spisak Crne Gore, ima prijavljeno prebivalište u Srbiji.

“Riječ je o ukupno 3.651 biraču koji bi trebalo da budu izbrisani iz biračkog spiska”, kaže se u saopštenju.

Iz CeMI-ja podsjećaju da je Vlada formirala Savjet za kontrolu biračkog spiska, a MUP Savjet za transparentnost koji se bavi kontrolom biračkog spiska.

“Nažalost, ta dva savjeta kada je riječ o kontroli biračkog spiska i brisanju nezakonito upisanih birača, nijesu ispunili očekivanja niti cilj zašto su formirani", smatraju u CeMI-ju.

Iz te NVO su pozvali MUP i Vladu da se okrenu sređivanju stanja u biračkim spiskovima, kako bi ih očistili od onih koji nezakonito imaju biračko prava, bez obzira za koju partiju glasaju.

Tagovi