Politika

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI MINISTARSTVA ZDRAVLJA I SZO

Autor Kristina Stevović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktor Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge potpisali su u Budvi dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja i SZO za 2022-2023. godinu.

Izvor: Ministarstvo zdravlja Crne Gore

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, šefica Kancelarije SZO za Crnu Goru Mina Brajović i članica Stalnog komiteta Reagionalnog komiteta SZO i načelnica u Ministarstvu zdravlja Mirjana Đuranović.

"Prethodne dvije godine predstavljale su ogroman izazov za cijeli svijet. Koronavirus i posljedice koje ostavlja za sobom duboko su potresle sve sfere društva, niko nije pošteđen. Sveukupna podrška Svjetske zdravstvene organizacije u prošloj godini bila je usmjerena na jačanje nacionalnih kapaciteta za pružanje odgovora na COVID: koordinaciju, kliničko upravljanje, nadzor, ulazne tačke, prevenciju i kontrolu infekcije, dijagnostiku, komunikaciju rizika", rekla je Borovinić Bojović.

Dodala je da su sporazumom definisana tri ključna prioriteta, sa krajnjim ishodima i to visokokvalitetne zdravstvene usluge usmjerene na ljude, bazirane na jakoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zatim osiguranje finansijske zaštite i pristup ljekovima i jačanje otpornosti zdravstvenog sistema u vanrednim situacijama.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je kazala da su ciljevi i ambicije kojima teži rad na nekoliko frontova istovremeno, jer su, kako je naglasila, jednako važni i oni drugi pacijenti, koji nisu stradali od posljedica Covid-19, kao i postkovid sindrom, koji će sigurno uzeti svoj danak.

"Prvo i osnovno primarna zdravstvena zaštita, prevencija, digitalizacija, inovacije, zdravi stilovi života, ekološka sredina i zdrava hrana, porodična medicina i palijativna njega i da ne zaboravimo obavezno mentalno zdravlje", navela je ministarka zdravlja.

Ona je uputila izraze saučešća zbog preko pet miliona ljudskih žrtava koje su se desile kao direktna posljedica pandemije Covid-19.

Izvor: Ministarstvo zdravlja Crne Gore

 "Još jednom potvrđujem opredijeljenost Ministarstva zdravlja da, u saradnji sa SZO, radi na jačanju zdravstvenih kapaciteta i realizaciji zajedničkih ciljeva, a sve na dobrobit svakog pojedinca i cijelog društva, kako bi dostigli što je moguće veći nivo zdravstvene pokrivenosti i dostupnosti, kao i kvaliteta zdravstene zaštite", kazala je Borovinić Bojović.

Kluge je, navodi se u saopštenju, pozdravio napore u sprovođenju sveobuhvatnih mjera u kontroli pandemije i čestitao ministarki zdravlja na snažnom liderstvu u borbi protiv pandemije.

Podsjetio je da u akutnoj fazi pandemije sa detektovanim novim sojem Crna Gora i ostale zemlje članice treba snažno da insistiraju na podizanju nivoa vakcinacije, administriranju buster doza, upotrebi maski u zatvorenom prostoru, boljem provjeravanju zatvorenih prostorija i ažuriranju kliničkih smjernica za liječenje oboljelih.

"Novi talas se ne može spriječiti, ali možemo smanjiti broj slučajeva sa teškom kliničkom slikom i smrtnim ishodom", rekao je Kluge.

Istakao je značaj finansijske podrške Vlade SAD-a koju će implementirati SZO kao pouzdan, strateški partner Vlade Crne Gore, u pravcu povećanja obuhvata vakcinacijom. Dodao je da je partnerstvo sa EU od krucijalnog značaja i da će SZO i EU tražiti inovativni pristup u promovisanju benefita vakcinacije kao mjere koja spašava živote u pandemiji.

Kluge je, navodi se u saopštenju, posebno istakao važnu ulogu Crne Gore u vođenju Centralne evropske inicijative.

"Izrazio je zahvalnost Vladi Crne Gore za pozicioniranje zdravlja u samom srcu oporavka od globalne pandemije i činjenici što je prepoznata jedinstvena uloga SZO u upravljanju globalnim i regionalnim naporima u kontroli pandemije, kao i unaprijeđenju zdravlja i dobrobiti građana, kao pretpostavke inkluzivmog i održivog rasta i razvoja", navodi se.

Kluge je ponovio da SZO ostaje posvećen partner Ministarstvu zdravlja i da je jedan od ključnih prioriteta finalizacija Nacionalne zdravstvene politike sa fokusom na integrisano pružanje kvalitetnih, jednako dostupnih zdravstvenih servisa sa snažom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite.