Politika

KORDIĆ: "Evropska integracija je goruća tema crnogorskog društva"!

Autor Milena Mijušković Izvor MINA

Pored strateške važnosti za stabilnost cijelog regiona, evropska integracija je goruća tema crnogorskog društva i njeno sprovođenje je ono što treba da različite političke aktere ujedini u dijalog, saopštila je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom (EU), Zorka Kordić

Izvor: YouTube Print Screen

Ona je, kako je saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade, danas učestvovala na sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan njemačkog Aspen Instituta.

Kordić je istakla da je prava vrijednost evropske integracije upravo u njenom uticaju na demokratsku transformaciju i život građana i zato je, kako je kazala, važno identifikovati instrumente koji će proces učiniti opipljivijim.

“U tom smislu, revidiranu metodologiju ćemo iskoristiti za jačanje političkog dijaloga sa državama članicama EU, ali i uključivanje u mjere rane integracije za pripremu naših institucija za sistem politika i procedura EU, te bolje korištenje fondova EU”, navela je Kordić.

Možda ce vas zanimati

Ona je kazala da je cilj učiniti proces opipljivijim za građane.

Kordić je istakla da je geopolitički prostor Zapadnog Balkana od strateškog značaja za očuvanje stabilnosti i bezbjednosti evropskog kontinenta, imajući u vidu djelovanja trećih strana.

Kako je kazala, primjena revidirane metodologije pregovora s EU mora se percipirati kao instrument da Unija oživi proces proširenja i doprinese njegovom kredibilitetu.

Kako je saopšteno, na sastanku je poručeno da se proces proširenja mora osnažiti, kako u državama Zapadnog Balkana, tako i unutar same EU, na način da postane opipljiviji za građane i poslovnu zajednicu.

“Za očuvanje kredibiliteta politike proširenja, neophodno je da države Zapadnog Balkana intenziviraju reformske procese, ali i da EU vrednuje i nagrađuje ostvareni napredak svake od država iz procesa proširenja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su na sastanku razmotrene teme koje se odnose na osnaživanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana EU, jačanje regionalne saradnje i implementaciju Zelene agende za taj region.

U saopštenju se dodaje da je posebno istaknuta važnost snaženja inkluzivne regionalne saradnje u funkciji brže integracije u EU.

Iz Generalnog sekretarijata su kazali da je sastanak Radne grupe u onlajn formatu okupio renomirane učesnike i poznavaoce politike proširenja EU iz svih država Zapadnog Balkana, predstavnike vlada i nevladinog sektora, uz pokroviteljstvo njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Tagovi