Politika

KRIVOKAPIĆ NE PRISUSTVUJE ODBORU, KNEŽEVIĆ: "POŠTOVAĆE USTAV I ZAKONE, JOŠ OVO MALO DOK JE NA FUKNCIJI!"

Autor Jovana Raičević

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu danas obavlja kontrolno saslušanje premijera Zdravka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića u vezi sa aktivnostima Uprave policije.

Izvor: Skupština Crne Gore/ youtube/screenshot

Ministarka odbrane Olivera Injac jedina se odazvala pozivu skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Odbor je, podsječamo, kontrolno saslušanje ministarke Injac zakazao na temu - prikupljanje informacija o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu.

Predsjednik Odbora Milan Knežević saopštio je da sjednici prisustvuje većina članova i da imaju kvorum za punovažno odlučivanje.

Glasovima članova Odbora sjednica je otvorena za javnost.

Knežević je istakao da je Krivokapić Odboru uputio dopis da se neće odazvati na saslušanje.

"Neću se odazvati na vaš poziv iz razloga koje sam nekoliko puta navodio", napisao je Krivokapić i poručio da odluka Odbora o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade nije utemeljena u Ustavu, zakonu i Poslovniku Skupštine. "I ni na jedan način me ne obavezuje", poručio je on.

On je u dopisu utvrdio da je odluka da ga pozovu na saslušanje potpuno neosnovana.

I Sekulović je Odboru poslao dopis kojim ih je obavijestio da su u saznanju da Krivokapić neće prisustvovati i da će, ako ta saznanja nijesu tačna, u najkraćem roku pristupiti na sjednicu.

Knežević je istakao da nijesu dobili obavezujuće uputstvo koje su tražili, dodajući da smatra da se ponavlja nezakonito postupanje Krivokapića.

On je dodao je da on takvim ponašanjem derogira Odbor, ali da ustvari derogira svoju funkciju.

Poručio je i da neće odustati od toga da premijer Krivokapić poštuje zakone i Ustav: "Ovo malo dok je još na funkciji".

Knežević je naglasio i da će, kada se promjeni tužilaštvo, od njih tražiti mišljenje o Krivokapićevom neodazivanju, a da to neće uraditi sada, da ga ne optuže da sarađuje sa Katnićem (Milivojem).

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević rekao je da je Krivokapić jedini predsjednik Vlade koji tvrdi da nije predstavnik Vlade, kako je napisao u dopisu.

Istakao je i da Krivokapić ne krši zakon u Ustav samo po ovom osnovu, već i kao predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost, jer im nije dostavio polugodišnji izvještaj o radu.

"Mi ne možemo biti taoci ovakvog ponašanja premijera Krivokapića", kazao je Konjević.

Istakao je da im nije cilj da predsjednika Vlade saslušavaju samo zato što je predsjednik Vlade, već zato što ga je ministar unutrašnjih poslova optužio za nezakonito postupanje.

Konjević je dodao i da je, u ovoj situaciji, skloniji da vjeruje ministru unutrašnjih poslova.

On je pojasnio da, ako Krivokapić neće da dođe, da pozovu osobu koja je pomenuta - generalnu sekretarku Vlade Žanu Praščević Milačić, jer je Sekulović kazao da mu je upravo ona dostavila to uputstvo.