Politika

BEČIĆ O ABAZOVIĆU: JA SAM NJEGA POTPUNO DRUGAČIJE DOŽIVLJAVAO! NAKON UVREDA, SAMO SMO POLITIČKI PARTNERI

Autori Gordana Bojanić Adria TV

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da će njegova stranka razmotriti svaki model izlaska iz političke krize koji usaglase Demokratski front i URA, ali je neophodno da sadrži klauzulu da parlamentarnih izbora neće biti prije 2024. godine, kada im je redovni termin.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Bečić je na Adria Televiziji, rekao da je je svima potrebna stabilizacija političkih prilika, zbog čega bi bilo dobro da se u što skorijem roku postigne dogovor.

On je podsjetio da je u jednom trenutku postignut dogovor 38 poslanika vladajuće koalicije o rekonstrukciji Vlade, a ta opcija bila je prihvatljiva i premijeru Zdravku Krivokapiću.

"Najmanji politički subjekat u okviru parlamentarne većine se nije saglasio čak, naprotiv, bilo je, na neki način, opstrukcije rekonstrukcije. S druge strane, zbog protoka vremena drugi politički subjekt, odnosno kolege iz Demokratskog fronta su saopštile da odustaju od modela rekonstrukcije. Tako da je sada upravo na njima - na onima koji su bili protiv rekonstrukcije ili opstruirali model rekonstrukcije, a to su kolege iz Građanskog pokreta URA, kao i onima koji su odustali od modela rekonstrukcije, a to su kolege iz Demokratskog fronta, da usaglase model i njegove detalje i da nam ga ponude. Mi ćemo, nakon njihovog usaglašavanja, razmotriti jedan takav model i zauzeti stav. Naravno, da bi uzeli u razmatranje model, koji bi nam predložile kolege, neophodno je da sadrži klauzulu da izbora neće biti prije 2024. godine", kazao je Bečić.

On je istakao da su Demokrate uvijek bili strana koja se trudila da bude dio rješenja.

"Zato i sada kažem da nećemo razmotriti bilo šta što podrazumijeva održavanje vanrednih izbora ili što podrazumijeva da se neće ispoštovati izborna volja građana od 30. avgusta prošle godine. Sve što uključuje održavanje izbora kad im je i vrijeme – 2024. godine - uzećemo u razmatranje", naveo je Bečić.

Govoreći o odnosu sa potpredsjednikom Vlade i liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem, Bečić je rekao da je on poremećen nakon saopštenja iz Abazovićeve stranke u kom su iznijete lične uvrede.

"Ne mislim da je u politici sve dozvoljeno. Smatram da u politici treba da postoje određeni principi i da moramo da vodimo računa o tome, jer prijateljstvo i partnerstvo ostaje, a izbori dolaze i prolaze, kao što i mandati i funkcije dolaze i prolaze. To saopštenje me je, moram priznati, veoma iznenadilo tada i veoma pogodilo. Ja sam na neki potpuno drugačiji način doživljavao kolegu Abazovića", naveo je Bečić.

Upitan da li je i dalje prijatelj sa Abazovićem, predsjednik Skupštine Crne Gore da rekao da njihov odnos sada treba posmatrati na nivou političkog partnerstva, ali ne i više od toga.

"Ja sam politički partner sa svima kojima su građani ukazali povjerenje, jer sam dužan da čuvam izbornu volju građana Crne Gore. Dozvolite da nakon tog saopštenja naš odnos je na nivou političkog partnerstva i ne bih išao iznad tih granica, jer poštujem sebe i svoju porodicu. Kao što sam uvijek bio spreman da ispružim ruku, i ja i moja porodica, i da širom raširimo vrata naše kuće i našeg domaćinstva, tako je nekad nužno da zaštitite i lični integritet i dostojanstvo. To je bio udar lično na mene i na moju porodicu. To je bilo fabrikovanje neistina, podmetanje i laži kojih sam se naslušao u prethodnim godinama. Naravno, ja svakom želim sreću"; kazao je Bečić.

On je dodao da je i u redovima Građanskog pokreta URA i u rukovodstvu partije bilo ljudi koji su smatrali da jedno takvo saopštenje ne treba da ide medijima.

"Nadam se da je svako izvukao pouke. Ja ne mogu takve stvari zaboraviti. Mogu političke kritike, politička neslaganja ili politička mimoilažanja. Smatram da u politici nije sve dozvoljeno i neke lične uvrede, kvalifikacije, podmetačine ne mogu zaboraviti, ali zbog interesa građana Crne Gore i onih koji su nam ukazali povjerenje na izborima - oni jesu, naravno, moji politički partneri, sve do onog trenutka dok poštujemo izbornu volju građana i sve ono što su vrijednosti evropskog i evroatlanskog puta Crne Gore", zaključio je Bečić.