Politika

DEMOKRATE PREDLOŽILE: Najniža penzija da ne bude ispod 200 eura

Autor Kristina Stevović

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da su predali u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama Zakona o penzijskom osiguranju. Njime je predviđeno da od 1. januara naredne godina najniža penzija ne bude niža od 200 eura.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Na konferenciji za medije kazao je da 17.000 penzionera ima penziju 140 eura.

"Svi znamo da je ovo najugroženija kategorija stanovništva", naveo je Šarančić, na konferenciji za medije.

Na pitanje ima li dovoljno novca za povećanja penzija, odgovorio je da za tu namjenu treba dodati još 1.3 miliona.

Platforma za izlazak iz političke krize mora da čuva izbornu volju građana, da bi je Demokratska Crna Gora prihvatila, poručio je poslanik te partije Danilo Šaranović.

 “Da bismo platformu uzeli u razmatranje, preduslov je da naredni parlamentarni izbori budu tek 2024, odnosno, takva platforma mora poštovati izbornu volju građana od 30. avgusta prošle godine”, rekao je Šaranović na konferenciji za novinare.

On je kazao da, ako je neko odlučio da ide sa Demokratskom partijom socijalista, Demokrate ga u tome ne mogu spriječiti, dodajući da je ta partija sagovornik na temu stabilizacije političkih prilika.

Šaranović je podsjetio da su Demokrate ranije zastupale rekonstrukciju vlade kao najbolji model za izlazak iz političke krize.

“Cijenimo da je cjelishodno da oni, koji su bili protiv rekonstrukcije, nađu zajednički imenitelj, usaglase platformu i detalje, i kao takvu nam je učine dostupnom da bismo se na osnovu nje izjasnili”, rekao je Šaranović.

Prema njegovim riječima, ta partija će se oglasiti kada dođe do usaglašavanja predloga.

“Da bismo se izjasnili, moramo da imamo ponudu”, rekao je Šaranović.

On je naveo da je nezahvalno komentarisati nešto što nije gotov proizvod, dodajući da platforma, koja je objavljena u medijima, predstavlja vid polazne osnove za razgovor.

Na pitanje da li se politička platforma Demokratskog fronta može tumačiti kao promjena kursa Vlade, on je odgovorio da se dokument, koji je objavljen, može tumačiti kao stavljanje veta na podijeljenost političkih subjekata.

“To tumačim na način da sporazum lidera, koji je potpisan u septembru prošle godine, nije sklon nikakvoj vrsti revidiranja. U platformi nijesam prepoznao ništa što se može tumačiti kao promjena kursa”, rekao je Šaranović.

Na pitanje da li Demokrate osjećaju odgovornost zbog toga što su dio parlamentarne većine koja nije uspjela da postigne dogovor, on je naveo da postoji dio kolektivne odgovornosti unutar parlamentarne većine.

“Razumije se da svaki politički subjekt ima pravo da autonomno djeluje. Demokrate nikada nijesu opstruirale, bili smo podrska očuvanju izborne volje građana”, rekao je Šaranović.