Gotovo!

FEDERER ISPAO IZ TOP10! VIŠE NE POMAŽE NI ATP: Konačno se desilo - zbog njega menjali pravila, a on nije igrao!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Švajcarski teniser već neko vreme ne pripada samom svetskom vrhu, ali je tek ovo potvrda toga.

Izvor: Profimedia

Kraj - Rodžer Federer (40) više i zvanično nije među deset najboljih tenisera sveta!

Ono što je bilo poznato već nekoliko dana sada je dobilo potvrdu i na novoj rang listi koja je objavljena jutros. Iako je zbog promene pravila i načina na koji se broje bodovi ATP štitio legendarnog tenisera, tome je došao kraj pa je od danas Federer 11. igrač planete.

Čovek koji je za dve godine odigrao samo 19 profesionalnih teniskih mečeva tek sad je ispao iz društva najboljih zbog promena koje su se u međuvremenu desile. Zbog problema sa koronom, otkazivanja turnira i nemogućnosti da svi teniseri putuju po svetu ATP je uveo pravila koja su omogućila Federerov ostanak u vrhu.

Tako su se u prethodnom periodu umesto samo jedne sezone za plasman na ATP listi računali rezultati iz poslednje dve godine, pa je Švajcarac bio u prednosti u odnosu na druge kolege. Iako je retko igrao, on je na turnirima na kojima se pojavio imao povlašćen žreb, kao jedan od nosilaca iako to uglavnom nije zaslužio.

Pobeda Huberta Hurkača nad Frensisom Tijafoom u Indijan Velsu završila je i tu sagu. Tada je postalo jasno, a sada i zvanično, da će Rodžer prvi put nakon 2017. godine biti van 10 najboljih igrača na svetu, a da njegovo mesto zauzima poljski teniser.

Inače, Federer je rekorder po broju nedelja koje je proveo među desetoricom najboljih tenisera planete. Za sada je taj broj 967, drugi je Rafael Nadal sa 837 i njegov niz i dalje traje, a treći legendarni Džimi Konors koji je 817 nedelja bio u Top10.

Novak Đoković je ''samo'' 702 nedelje u Top10 na ATP listi, ali je mnogo bitnije da je danas započeo svoju 343. nedelju na prvom mestu, po čemu je apsolutni rekorder u istoriji muškog tenisa! Srpski teniser sada ima 11.430 bodova, čak 1.800 više od drugoplasiranog Danila Medvedeva.