Podigla glas!

LEGENDARNA ŠAMPIONKA TUŽI NETFLIKS! ZBOG POPULARNE SERIJE IDU NA SUD: Pogrešna rečenica i slučaj težak 5.000.000 dolara!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Žena koja je ispisivala istoriju svetskog šaha odlučila da presavije tabak.

Izvor: Profimedia/Youtube/Netflix/printscreen

Slavna sovjetska šahistkinja Nona Gaprindašvili (80) podneće tužbu protiv Netfliksa zbog popularne serije ''Damin gambit'', u kojoj se pojavljuje njen lik. Legenda gruzijskog sporta tvrdi da nije verno prikazana u seriji koja je prethodne godine stekla svetsku popularnost!

Naime, u seriji se navodi da Nona nikada nije igrala protiv muškaraca, iako je u ženskoj konkurenciji bila dominantna. Po njenim rečima, to nije istina.

''Replika iz filma užasno je pogrešna i degradira ostvarena dostignuća pred milionskom publikom'', navodi Nona.

Prva žena koja je dobila velemajstorsku titulu u svetskom šahu nije se tu zaustavila.

''Ta priča ima za cilj da motiviše devojčice i privuče ih šahu, ali je serija uvredila jednu stvarnu osobu, ženu koja je mnogima utrla put svojim primerom'', navodi Gaprindašvili, koja će od kompanije tražiti odštetu od čak pet miliona američkih dolara!

Serija ''Damin gambit'' bazirana je na romanu iz 1983. godine i prati put talentovane devojke od života u sirotištu do najvećih visina u svetu šaha. Fiktivni lik Elizabet Harmon lako je kupio publiku i šahu doneo nove simpatizere.

Tagovi