Ostali sportovi

NOVAK OBORIO REKORD FEDERERA, ATP TVRDI DA IPAK NIJE: Rodžeru računaju i EGZIBICIJE, ali Đoković je svejedno bolji!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Upisao je Đoković rekordnu pobedu, međutim, način računanja je ono što je ATP promenio i to bar donekle ide u prilog Švajcarcu.

Izvor: Profimedia/CNN/Printscreen

Novak Đoković ne prestaje da obara svetske rekorde, a naročito su mu omiljeni one koje je do sada držao Rodžer Federer.

Najbolji teniser sveta plasirao se u polufinale US opena pobedom nad Mateom Beretinijem 3:1, tako prestigavši legendarnog Švajcarca po broju pobeda nad igračima iz društva TOP 10!

Đoković je pokazao najbolju igru na turniru pobedivši šestog nosioca Beretinija u meču u kojem je i opsovao publiku, a posle meča je odbio da govori o jednoj temi. Ipak, to nije sve što je Novak uspeo da uradi posle meča s Beretinijem, pošto je usput stigao i da obori dosadašnji rekord Švajcarca.

Tačnije, ako pitate ATP, za to će mu biti potrebna još jedna pobeda, pošto se Federeru računaju i pobede u egzibicionim mečevima!?

Naime, Đoković je nadmašio Federerov rekord po broju TOP10 pobeda, stigavši do svoje 224. u karijeri i tehnički je usamljen na prvom mestu, jer Federer ima 223 pobede. Ipak, ATP je nekako uspeo da i ovog puta bude na strani Federera, pošto Švajcarcu računaju da i on ima 224 pobede, jer je jednu upisao na "svom" Lejver kupu!

Izvor: Profimedia

Lejver kup je egzibiciono takmičenje u kojem se nadmeću evropski teniseri protiv igrača iz ostatka sveta, a Federer je na njemu jednom prilikom upisao pobedu nad TOP10 igračem. To je egzibiciono takmičenje koje je tada bilo i van kalendara, ali kako ga je ATP u međuvremenu uvrstio u isti, sada računaju Federeru i tu jednu pobedu.

Iako je Lejver kup takmičenje u kojem i Švajcarac ima vlasničkog udela i upravo zbog čije reputacije je ono dodato u kalendar (što je takođe bilo predmet sporenja među teniserima), Novak je u ovoj kategoriji svakako bolji od Federera.

Nole je u 325 mečeva protiv TOP 10 igrača ostvario 224 pobede i 101 poraz (66.9% uspešnosti, 102 poraza ako dodamo Lejver kup), dok je Federer procentualno dosta lošiji - imao 223 ili 224 pobede, uz čak 123 poraza je na 64.4%. Naravno, postoji i činjenica što bi Novak već u petak mogao da ostvari novu TOP10 pobedu kada bude igrao protiv Aleksandera Zvereva.

Jedini od "velike trojke" sa manje od 100 poraza je Rafael Nadal sa 99, ali on ima i 178 pobeda, čak 46 manje od Novaka, što je 64.26 odsto uspešnosti.