Ostali sportovi

ĐOKOVIĆ JE KRENUO PO ISTORIJSKI GREND SLEM! Novaku opomena u pravi čas - pobeda, agonija Danca i lekcija iz fer-pleja

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Novak Đoković slavio u prvom meču protiv mladog Danca Runea koji je imao velike probleme sa grčevima

Izvor: Profimeda

Počeo je US open i za Novaka Đokovića. Prvi reket sveta je krenuo u pohod na istorijski grend slem.

Prvi rival na putu ka 21. trofeju sa jednog od četiri najveća turnira bio mu je mladi danski teniser Holger Rune. Bio je to njihov prvi susret koji je pripao srpskom igraču, uz dosta oscilacija - 6:1, 6:7 (5:7), 6:2, 6:1.

Moglo je da se vidi da Đokoviću nedostaju mečevi, pošto je posle Olimpijskih igara napravio dugu pauzu i nije igrao na turnirima pred Njujork. Nije tako delovalo u prvom setu koji je Nole dobio rutinski (6:1), ali jeste u drugom. Rune je poveo sa 3:0, Novak je uzvratio, pa je napravio brejk za 4:3 i onda ponovo stao. Dozvolio je rivalu da odvede meč u taj-brejk i tamo je uspeo da dođe do izjednačenja u setovima.

Umesto brze i rutinske završnice je to značilo da će morati duže da ostane na terenu. Međutim, Danac je tada ušao u problem sa grčevima. Bilo je vidljivo da ne može da se kreće kako treba, da ne može da igra svoju igru. Trudio se na sve načine da ostane u meču i nije imao nameru da odustane ni u jednom trenutku. Pokazao je da se neće predati, pa makar i samo stajao na terenu do samog kraja. Jedna prava fer-plej lekcija.

Đoković je bio svestan svega toga, odrađivao je svoj deo posla, a onda je napravio i jedan divan potez. Pri rezultatu 5:0 u četvrtom setu je namerno prepustio gem rivalu, forhende je slao u aut i tako je želeo da nagradi protivnika za istrajnost i neodustajanje. Nije hteo da Rune ode sa nulom. Već u narednom gemu je samo potvrdio očigledno i prošao je dalje.

Naredni rival biće mu Holanđanin Talon Grikspor koji je iznenadio Jana-Lenarda Štrufa (Nemačka). On i Novak se do sada nisu sastali.