PRESEK STANJA!

"JUGO" MEDALJE U TOKIJU - HRVATI VODE, SRBIJA ZA PETAMA: Kako stoje bivše republike pred finiš Olimpijskih igara?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Koliko medalja su do sada u Tokiju osvajala zemlje iz regiona i ko još može da stigne do odličja - Slovenci se nadaju, Srbija osvaja bar još jednu, a mi sanjamo zajedno sa Marijom Vuković!

Izvor: MN Press/Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe/Instagram/mateajelic/Printscreen

Nakon što je srpska vaterpolo reprezentacija stigla do finala turnira, a karatistkinja Jovana Preković osvojila zlatno odličje, olimpijski tim Srbije je zagarantovao sebi skok na listi svih osvajača medalja.

Srbija je do sada osvojila sedam odličja u Tokiju - dva zlata, jedno srebro i četiri bronze. Do najsjajnijih odličja su stizale Milica Mandić i Prekovićeva, srebro je bilo delo strelca Damira Mikeca, dok su se bronze najviše nizale.

Redom su ih osvajali basketaši, Tijana Bogdanović u tekvondou, Zurab Datunašvili u rvanju i Milenko Sebić u streljaštvu. Važno je napomenuti da će Srbija sigurno stići i do osme medalje - samo ostaje da se vidi hoće li vaterpolisti odbraniti zlato iz Rija ili će ovoga puta osvojiti srebro.

Nove medalje bi predstojećeg vikenda mogle da stignu i od košarkašica i odbojkašica koje će igrati svoje mečeve za bronzana odličja, nakon poraza u polufinalima svojih turnira.

HRVATSKA - ZA SADA NAJBOLJA U REGIONU

Izvor: instagram/screenshot/mateajelic

Hrvati su do sada osvojili najviše odličja od bivših jugoslovenskih republika - čak osam. I to tri zlatna odličja, koja su im doneli teniseri Mate Pavić i Nikola Mektić u dubl konkurenciji, tekvondistkinja Matea Jelić i veslači braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara.

Tri srebra su stigla od Tina Srbića u gimnastici na vratilu, Tončija Stipanovića u jedrenju i Ivana Dodiga i Marina Čilića koji su bili poraženi u finalu muškog dubla u tenisu.

Bronze su stigle od veslača Damira Martina i tekvondiste Tonija Kanaeta.

Sandra Perković, zlatna bacačica kugle iz Ria i Londona, nažalost nije se uspjela ponovo popeti na tron, jer joj je bronzana medalja izmakla za svega 70-ak centimetara.

SLOVENIJA - IZA HRVATSKE I SRBIJE

Izvor: Tanjug/AP/Charlie Neibergall

Pet medalja je do sada obradovalo Sloveniju, od čega čak tri zlatne. Sjajne su ovo Olimpijske igre za njih, pošto je Primož Roglič bio najbolji u biciklizmu, Janja Garnbret u sportskom penjanju, sportu koji je debitovao u Tokiju, kao što je i BenjaminSavšek bio najbolji u kanu slalomu.

Srebro je donIJela Tina Trstenjak u džudou za dame do 63 kilograma, dok je bronza takođe stigla iz biciklizma. DonIo ju je Tadej Pogačar.

Do kraja takmičenja u Tokiju bi i košarkaška reprezentacija mogla da donese bronzu, pošto ih očekuje poslednja utakmica protiv Australije.

SJEVERNA MAKEDONIJA - POSLEDNJA "JUGO" MEDALJA

Od svih preostalih bivših jugoslovenskih republika, samo je još Sjeverna Makedonija uspela da osvoji neku medalju. To je uradio Dejan Georgievski u tekvondou za muškarce preko 80 kilograma. On je osvojio srebrnu medalju i tako donio svojoj zemlji drugo olimpijsko odličje.

Jedino do sada je Makedonija imala bronzu 2000. u Sidneju, kada je Magomed Ibragimov bio uspešan u rvanju. Sada su napokon prekinuli "post".

BOSNA I HERCEGOVINA - JOŠ UVIJEK NIŠTA

Izvor: Tanjug/AP/Charlie Riedel

Pored nas, jedina preostala država iz EX-YU je BiH, koja još uvijek čeka na prvu medalju.

Ova država i dalje nema nijednu olimpijsku medalju od osamostaljenja, što je posebno bolna činjenica kada se zna da je San Marino, zemlja sa 33.000 stanovnika, sa petoro takmičara u Tokiju stigao do čak tri medalje. Amel Tuka je bio glavni adut BiH u atletici, ali je zauzeo šesto mesto u trci na 800 metara, dok je Mesud Pezer u bacanju kugle bio 11.

Naš olimpijski komitet, kao i kompletna sportska javnost, najveće nade je polagao u mušku vaterpolo i žensku rukometnu reprezentaciju, međutim naše dvije najuspješnije selekcije, ovog puta nisu uspjeli da se upuste u borbu za medalju.

UKUPAN BILANS - 21 MEDALJA I BIĆE IH JOŠ

Na kraju, kada spojimo učinak šest republika, zemlje bivše države osvojile su ukupno 21 medalju. Preciznije, osam zlatnih, šest srebrnih i sedam bronzanih odličja, s tim da će taj učinak porasti najmanje za učinak vaterpolista Srbije.