Ostali sportovi

SRBIJA STIGLA DO JUBILEJA - 20 OLIMPIJSKIH MEDALJA!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Srbija nakon osvajanja bronze Milenka Sebića ima 20 medalja kao samostalna država

Izvor: MNPress/Profimedia

Strelac Milenko Sebić osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. To je peta za Srbiju na ovim igrama, ali ukupno 20. otkako je ta zemlja samostalna.

Na prvim igrama na kojima je učestovavala Srbija kao samostalna država 1912. godine nije osvojena ni jedna medalja, a onda nakon što su se Srbija i Crna Gora otcepile, ta zemlja na prvim Igrama u Pekingu 2008. godine dobila je tri medalje! 

Peking:

Prvu medalju Srbiji je doneo Milorad Čavić i to srebrnu u plivanju u disciplini 100 metara delfin. Bronzani su bili vaterpolisti i Novak Đoković.

Izvor: MN Press

London:

Nakon istorijskih Igara usledio je London četiri godine kasnije kada je Srbija dobila i prvo zlato kao samostalna država. Najsjajnije odličje donela je fantastična Milica Mandić u tekvondou.

Nakon zlatne Milica srebro je upucala Ivana Maksimović u streljaštvu u disciplini puška trostav 50. Ispratio je to i strelac Andrija Zlatić koji je u disciplini vazdušni pištolj 10 metara takođe osvojio srebro.

Vaterpolisti su bili bronzani.

Izvor: Profimedia

Rio de Žaneiro:

Najbolje Olimpijske igre za Srbiju desile su se u Riju, a Srbija je proslavljala čak osam medalja! Duplo više nego četiri godine ranije.

Zlatne medalje doneli su Davor Štefanek u rvanju u disciplini grčko-rimski stil do 66 kilograma,a onda ponovo vaterpolisti koji su te godine doneli i sjajnije odličje nego sa prethodnih Igara.

Čak četiri srebra stigla su iz Rija! Do medalje je stigla tada 18-godišnja Tijana Bogdanović u tekvondou i oduševila naciju. A onda se radost nastavila sa Marko Tomaševićem i Milenkom Zorićem u kajaku i kanuu.

Zatim su se srebrom okitile i odbojkašice, ali i košarkaši koji se na naredne Igre nisu plasirali.

Dve bronze obezbedile su dame! Ivana Španović skokom u dalj. To je bila prva medalja u atletici za samostalnu Srbiju, a takođe je postavljen i novi nacionalni rekord. Uz Ivanu, odličje su donele i košarkašice

Izvor: Profimedia

Tokio...

Najpre je Damir Mikec u streljaštvu doneo srebro, da bi potom ponovo Tijana Bogdanović oduševila bronzanim odličjem.

Potom novo zlato i to ponovo od Milice Mandić koja je po drugi put zasijala najsjajnijom medaljom i tako postala jedina Srpkinja koja je osvojila dva zlata na Olimpijskim igrama.

Basketaši su želeli zlato, ali ipak dobili smo bronzu. Petu medalju je doneo Milenko Sebić u streljaštvu, ukupno 20. za Srbiju!




Tagovi