Ostali sportovi

POTRES U FORMULI 1 - BIVŠI ŠAMPION DISKVALIFIKOVAN ZBOG 0,7 LITARA GORIVA! Legendi oduzeli drugo mesto i bodove (FOTO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Sebastijan Fetel završio je kao drugoplasirani na Hungaroringu, ali mu je taj rezultat u toku noći poništen!

Izvor: Profimedia

Šok u Formuli 1!

Nekadašnjem šampionu sveta Sebastijanu Fetelu (34) oduzeto je osvojeno drugo mesto na današnjoj trci Hungaroring, jer je utvrđeno da je imao premalo goriva u rezervoaru posle takmičenja.

Nadležni su nakon trke izvukli manje od litar goriva i zato su mu oduzeti poeni koje je u bolidu Aston Martina osvojio u drugoj trci ove sezone u kojoj je zauzeo drugo mesto. Prethodno je drugi bio u Azerbejdžanu.

Nadležno telo Svetske automobilske asocijacije saopštilo je da je moglo da izvuče samo 0,3 litre iz vozila i da je sa tim uzorkom bio u prednosti u odnosu na rivale.

U takvoj situaciji, drugo mesto pripalo je aktuelnom šampionu Luisu Hamiltonu iz Mercedesa, dok je treći Karlos Sajnc iz Ferarija. Pobednik trke bio je Francuz Esteban Okon iz Alpina.

Izvor: Tanjug/Pool via AP/Florion Goga

Prema strogim pravilima Formula 1, u svakom bolidu u svakom trenutku takmičenja mora ostati bar litar goriva. U suprotnom, to vozilo i taj vozač u prednosti su u odnosu na rivale.

Prema proračunima, litar goriva je jednak prednosti od 0,035 sekunde po krugu.

Predstavnici Fetelovog tima Otmar Šaufnajer i Endrju Grin rekli su da je u njihovoj formuli ostalo 1,44 litre benzina, ali nisu mogli da to izvuku iz bolida. Iz nekoliko pokušaja uspeli su da izvade samo 0,3 litre i zato je Fetelov rezultat poništen, na veliko razočaranje četvorostrukog prvaka Formule 1.

Izvor: Tanjug/Pool via AP/Florion Goga

Najveći pobednik ove situacije je Hamilton, koji je osvojenim bodovima povećao prednost u odnosu na drugoplasiranog Maksa Ferstapena na osam poena.