Uživo

ISTORIJSKO OBRAĆANJE ĐOKOVIĆA - LEKCIJA BOGATAŠIMA IZ ATP: U mojoj zemlji je bio rat, znam kako je kad imaš MALO!

Novak Đoković obratio se iz Londona i govorio o novom razdoru u svjetskom tenisu. Vanredno se obratio nakon napada ATP na njegovu organizaciju PTPA.

Izvor: Profimedia

Srpski teniser Novak Đoković ne želi više da ćuti. Samo tri dana prije početka Vimbldona obratio se svima i razjasnio aktuelnu situaciju u tenisu.

Dugo nije bila gora, u toku je razdor zbog ATP organizacije koja već mjesecima optužuje Novaka Đokovića i njegov PTPA sindikat, ne biravši sredstva, tako da je srpski teniser odlučio da progovori na vanrednoj konferenciji za medije.

22:45

"Dobijamo premalo informacije i time bih želio da završim", zaključio je Đoković.

"Rekao sam na početku da nas podrže, prihvate i uvaže. Ovo se tiče igrača, želimo da sarađujemo sa svima i to je naš cilj. Hipotetički, teško je pričati šta će biti, mogli bismo cijelu noć o tome, a nadamo se da će svi prepoznati našu inicijativu kao ispravnu", dodao je za kraj srpski teniser.

22:35

Šta će biti vaš prvi korak ako ATP usvoji 30-godišnji plan?

"Ulažemo mnogo energije u to da igrači dobiju sve odgovore na 30-godišnji plan i sigurni smo da se svi pitaju oko ovoga... Stotine njih se pita! Dosta toga ima smisla u tom planu, ali za dosta zaista ne znamo. Ako nemamo odgovore, kako može taj plan da se izglasa? Igrači bi morali da razgovaraju sa njima o tome, mislim da treba da se sačeka dok ne dobiju sve odgovore. Pomislite da se ovo odnosi i na tenisere koji trenutno imaju 10 godina, to je njihova čitava karijera", dodao je direktor PTPA.

22:34

"Dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, znam šta znači kada imaš malo i kada napreduješ, znam kako je teniserima koji su slabije rangirani... Jedino što imamo od ovoga je što želimo da ostavimo organizaciju za generacije koje dolaze, da ostavimo to njima u amanet", dodao je Novak Đoković.

22:34

NOVAK IZ SRCA!

"Mnogo puta mi su se stvari obile o glavu... Energija, oporavak i druge stvari, ali gledajući iz šire perspektive - ne žalim ni zbog čega. Ne žalim jer znam da to radim iz srca, a kao jedan od najboljih tenisera vjerujem da imam odgovornost, kao i Pospišil, znam da moram da pomognem i generacijama koje dolaze", rekao je Đoković.

"Mali broj tenisera može da zarađuje od tenisa, a to je treći najpopularniji sport na svijetu i to me brine. Probao sam da budem dio ATP savjeta igrača kako bih pomogao, ali bih uvijek udarao u zid. Pravili smo male korake naprijed, pa unazad, bilo je frustrirajuće za mene jer nisam mogao da napravim razliku kakvu sam želio. To je razlog zbog kog smo probali na drugačiji način, van sistema, i zato prethodne generacije nisu mogle".

"Sistem je monopolizovan, prvo mora da brine o teniskoj karijeri, pa onda i politici unutar tenisa i teško je uključiti se u ovu drugu stranu".

"Zbog mog renkinga i zbog toga što se moj glas čuje bolje nego da sam slabije rangiran - trudim se da pomognem drugima koji nemaju tu mogućnost...", dodao je Đoković o svojoj najvažnijoj misiji u tenisu.

22:18

SISTEM JE TAKAV!

"Razlika je u tome što se 1972. godine ATP osnovan kao unija igrača, a sada to nije. Velika je razlika, postoji partnerstvo 50-50 na papiru... Potrebna nam je transparentnost na svim nivoima i pošto sam bio u ATP savjetu igrača, vidio sam da je sistem takav da je nemoguće napraviti razliku poput povećanje finansijskog udjela za igrače", rekao je Đoković.

"Kada vidite kako funkcioniše sistem, onda vidite da igrači nisu predstavljani na način na koji zaslužuju", dodao je srpski teniser.

22:12

Imate li članove ili je to više podrška?

"Imamo listu članova i to je to", rekao je Adam Levi.

ATP se buni zbog ovoga, kakav je vaš stav zbog toga što vas ne priznaju?

"Mi želimo da sarađujemo sa njima, nećemo da pričamo šta ćemo ili nećemo uraditi ako oni ne budu to željeli. Teniska industrija ne treba da priča hipotetički, imam vjere u to da će se i oni ponašati kao mi i da će to biti dobro za sport", dodao je direktor PTPA.

"Trenutno imamo većinu tenisera na našoj strani i u jednom trenutku, ako dođemo u ugao, moraćemo da vidimo neku drugi način da se dogovorimo", rekao je Pospišil.

22:12

"I najbolji teniseri koji dobro zarađuju shvataju da i ostali moraju bolje da žive. Novak i ja smo planirali da pregovaramo sa grend slemovima i ostalim teniserima/teniserkama, svi su se složili da se odreknu procenta kako bi slabije rangirani više zaradili", dodao je Pospišil.

22:11

HOĆEMO DA BUDE FER!

"Teniseri ne dobijaju fer dio zarade i radimo na tome. Vjerujemo da ako bi više igrača moglo da zaradi više, to bi bilo bolje za tenis. Čim dobiju veća prava, sve će biti bolje i to je važan dio toga što mi želimo da uradimo", dodao je Adam Lari.

22:00

NISMO PROTIV ATP!

"Ne idemo protiv ATP, želimo da sarađujemo sa njima... Vidjeli ste kako to funkcioniše u NBA, tako bismo i mi željeli", dodao je Đoković.

21:58

SERENA?!

"Počeli smo u avgustu prošle godine i očigledno je da nije lako da se sinhronizujemo - mislim na muški i ženski tenis. Ipak, razgovarao sam sa najboljim ženskim teniserkama, pričao sam sa Serenom Vilijams, pričaću opet sa njom i njenim mužem, osnivačem Redita, koji podržava ovo i ima ideje koje bi htio da podijeli sa nama", rekao je Đoković.

"Takođe, pričali smo sa dosta bivših tenisera".

Izvor: Profimedia

21:56

BIĆE NAS SVE VIŠE!

Koliko je članova u PTPA? Koji teniseri i teniserke su u organizaciji?

"Više od 70% igrača sa ATP tura je u organizaciji", rekao je Adam Leri.

"Kada smo izašli sa ovom pričom govorili smo o našoj misiji i sada smo ponosni na to šta smo uradili do sada. Stotine tenisera i teniserki je u organizaciji, želimo da rastemo, regrutujemo i dalje i mislim da će nas biti sve više", dodao je Pospišil.

21:53

OVO JE ZBOG NIKIJA PILIĆA!

"PTPA predstavlja igrače i želi fer uslove za sve, da bude transparentna. Bio sam član savjeta ATP igrača, bio sam zatvorenik tog savjeta, dijelio sam tu ulogu. Probali smo tradicionalnim načinom, a sada i drugačijim da napravimo razliku za igrače. Ništa nije garantovano, mi smo mlada organizacija koja uči, voljeli bismo da što više igrača bude u ovoj organizaciji, treba nam vaša pomoć, da prepoznate zašto smo osnovani...", rekao je Đoković.

"Niki Pilić me je inspirisao, on je osnovao ATP, bio je moj trener i mentor, čuo sam mnogo priča o njemu, o tome kako igrači moraju da se ujedine".

Izvor: MN Press

21:53

NOVAKOVO OBRAĆANJE!

"Hvala svima koji su radili na ovome, posebno Vaseku Pospišilu, pričali smo već godinama o ovome i rekli smo da će PTPA predstavljati tenisere i teniserke, a tebi pripadaju najveće zasluge za to", rekao je Đoković i zahvalio se svim saradnicima.

21:50

ATP VIŠE NIJE ZA IGRAČE!

"Novače, ne bismo mogli bez tebe, hvala na svemu što radiš, kao i ostalima... Vjerujem da je važno da objasnim zašto PTPA postoji. Mi smo organizacija koja govori u ime tenisera i brine nas 30-godišnji plan ATP. Hvala im na svemu što su do sada uradili, ali sa njihovom ekspanzijom - interesi više nisu prava igrača", rekao je Pospišil.

"To su nepobitne činjenice. ATP želi da unaprijedi sport i želimo da im pomognemo, ali želimo da teniseri budu zastupljeni i da budu u fokusu".

21:49

ZA UJEDINJENJE TENISERA!

"PTPA je pokret tenisera i za tenisere. Želimo da radimo sa svim teniskim organizacijama kako bi sport bio bolji i želimo da svi budu jednaki - na svaki način. Hoćemo da ujedinimo tenisere i znamo koliko su Pospišil i Đoković radili na ovome, to mora da se poštuje i pored svih obaveza u tenisu...", rekao je izvršni direktor Adam Lari.

"Hvala svim teniserima i teniserkama koji su se pridružili PTPA, hrabri ste!"

21:44

Novak je tu, kao i Adam Lari i Vasek Pospišil i uskoro će se obratiti!

21:43

Vanredno obraćanje Novaka Đokovića će ipak malo kasniti...

21:31

KO SE OBRAĆA?

Pored srpskog tenisera Novaka Đokovića obratiće se i njegov kolega i koosnivač PTPA Vasek Pospišil, odnosno novi izvršni direktor Adam Lari.

21:27

"ZABRANILI" ĐOKOVIĆA!

Novak Đoković se povukao iz ATP savjeta igrača jer nije uspio da "progura" svoje ideje kojima se žestoko suprotstavila organizacija, ali kada je osnovao PTPA i igrači su čuli za šta se zalaže - ponovo su ga predložili u odbor.

Međutim, tada je ATP promijenio pravilo i zabranio Đokoviću da bude član ATP organizacije, jer je već u PTPA, pa je tako na neviđen način spriječen...

"Nekoliko dana posle moje nominacije, ATP je usvojio novo pravilo koje me je stavilo u tešku poziciju. Novo pravilo određuje da svi članovi nove PTPA organizacije ili bilo koje drugo organizacije koja se shvata kao "konflikt interesa" ne može da bude izabran za člana Savjeta igrača. Kao što znate, dio sam PTPA, organizacije koja je nedavno osnovana bez namjere da bude u konfliktu sa ATP. Mada PTPA ne namjerava da bude ratoborna, ostaje nejasno kako će ATP gledati na ovu asocijaciju ubuduće."

"Nažalost, zbog svega što se nedavno dešavalo, osjećam potrebu da sklonim svoje ime sa liste kandidata. Ne namjeravam da pravim konflikt oko izbora igrača ili da stvaram bilo kakve probleme koje bi to moglo da stvori. Ja sam i uvijek sam bio vrlo strastven po pitanju reprezentovanja mojih kolega u Savjetu. Zaista vjerujem da postoji put naprijed koji će unaprijediti živote mnogih igrača, posebno onih niže rangiranih, i da ćemo imati pozitivan uticaj na teniski sport kao cjelinu. Uvjeren sam da će PTPA to ostvariti u bližoj budućnosti."

"Na samom kraju, želim da kažem da je ekstremno važno da nemamo konflikte u interesima našeg sporta. Želim svima zdravu i sjajnu 2021. sezonu", naveo je Novak Đoković na svom Instagram profilu.

21:14

POBJESNEO JE NA NJIH!

ATP je napravio 30-godišnji plan koji bi mogao sve da promijeni u tenisu.

"Neobjašnjivo je da ATP glasa u nedjelju 27. juna kada moraju da finalizuju mnogo elemenata u svom dogovoru koji mogu da utiču na igrače, njihovo zdravlje, dobrobit i njihovu sposbnost da dobiju fer platu. Imperativ je za naš tim da sarađuje sa ATP-om, kako bi se napravio 30-godišnji plan koji je fer prema igračima. Igrači moraju da budu pravilno informisani. Da budemo iskreni, mi ne kažemo da je 30-godišnji plan loš ili da je ATP loš, mi samo želimo više pojašnjenja. Sve do tada glasanje mora biti odloženo. Hvala vam što ste ste pridružili PTPA pokretu. Zajedno radimo na tome da naš sport bude još bolji", naveo je Đoković u saopštenju koje je objavio na svom Twitter profilu.

21:13

ZAŠTO SE NOVAK OBRAĆA?

Novak je izašao iz ATP organizacije nezadovoljan raspodjelom novca i tretiranjem slabije rangiranih tenisera, pa je osnovao PTPA sindikat koji se bolji za ravnopravnost.

ATP je zbog toga bijesan, pa već dugo napada Đokovića...

"Zaštita i unapređivanje interesa igrača osnovni je princip ATP otkako je udruženje osnovano 1972. Ovo je unaprijeđeno 1990. formiranjem ATP tura, ravnopravnog partnerstva igrača i turnira", saopštili su nedavno.

"Kroz ovo su igrači dobili nešto jedinstveno u sportu - jednako pravo glasa. Danas ATP, zajedno sa Odborom i Savjetom igrača, čije predstavnike igrači biraju demokratski, radi iz nedjelje u nedjelju na poboljšanju interesa igrača", navodi se u saopštenju, gdje ATP tvrdi i da su se izborili za 50-50 podjelu dobiti, povećane nagradne i bonus fondove, transparentnost i dugoročnu stabilnost Tura.

Izvor: Profimedia

Ipak, ono što su propustili da navedu da brojni teniseri podržavaju PTPA, kao i da je Australijan open ove godine preusmjerio više novca ka slabije rangiranim teniserima, što je suštinski ideja Đokovića i njegove organizacije.

Na kraju, ATP je još jednom jasno kritikovao konkurentsku PTPA.

"Stvaranje posebnog entiteta igrača pruža jasno preklapanje, dijeli igrače i dalje fragmentira sport. Tu podijeljenost su vodeći stručnjaci, iz sporta i van njega, identifikovali kao najveću prijetnju za potencijalni rast tenisa. Ovaj problem ATP rješava kroz Strateški plan zajedno sa WTA, grend slemovima i ITF-om".

21:00

DOBRO DOŠLI U MONDO LIVE!

Pratićemo direktno vanrednu konferenciju Novaka Đokovića na kojoj će od 21.30 u Londonu govoriti o velikom razdoru u tenisu i napadu ATP organizacije na njega. Razlog je njegov PTPA koji se bori za bolje sjutra tenisa.

Prenos UŽIVO očekuje vas na Mondu!