Ostali sportovi

VEROVALI ILI NE: NADAL POBEDIO 105 PUTA I IZGUBIO SAMO OD DVOJICE! Nestvaran učinak koji Đokovićev uspeh čini još većim

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Bio je to zastrašujući niz pobeda "kralja šljake" u Parizu.

Izvor: Tanjug/AP/Thibault Camus

Verovali ili ne, Rafael Nadal doživeo je u petak tek treći poraz na Rolan Garosu u poslednjih 17 godina!

Da, još od 2005, kada je prvi put učestvovao na Otvorenom prvenstvu Francuske, Španac je izgubio samo tri puta i ostvario čak 105 pobeda.

Osim Đokovića, koji ga je pobedio u istorijskom polufinalu u petak i u čuvenom četvrtfinalu 2015. godine, Rafu je u Parizu pobedio samo još jedan teniser - Robin Soderling.

To se dogodilo 2009. godine i ostalo je upamćeno kao jedno od najvećih iznenađenja u novijoj istoriji grend slem turnira. Tome je doprineo i Rafin impresivan niz od čak 13 titula na Rolan Garosu, koji ga je krunisao u "kralja šljake".

A impresivan je još jedan podatak, da je taj duel protiv Soderlinga 2009. bio poslednji na kojem je Nadal dopustio rivalu osam brejkova na pariskoj šljaci. I to sve do sinoć, kada mu je toliko servisa oduzeo Novak Đoković.

Eto, i toliko je veliku pobedu ostvario Nole.

I još jedan podatak će dodatno "podvući" taj podvig. On glasi da je Nadal samo tri puta u karijeri na šljaci izgubio osam puta servis. Osim Đokovića sinoć i Soderlinga 2009, baš toliko servisa oduzeo mu je još samo Huan Martin Del Potro 2011, godine u Dejvis kupu.

Veći broj servisa izgubio je na šljaci samo jednom u karijeri, još davne 2005, kada je imao 19 godina i kada ga je devet puta "brejknuo" Giljermo Korija u Rimu.

Ovo su zaista toliko retke situacije da ih je lako svesti u nekoliko pasusa, jer Nadal kroz čitavu karijeru na šljaci isključivo pobeđivao. Ali prošle noći morao da je da pruži ruku Novaku i da mu čestita rečima da je bio bolji.

I to na Šatrijeu, terenu gde je ostvarivao najveće uspehe.

Izvor: Tanjug/AP/Michel Euler