Dominacija

RUSI SU EVROPSKA SILA, A ON JE NJIHOV "BROJ 1": Oborio svjetski rekord DVA puta u dva dana - pliva kao MUNJA!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Nema im ravnih!

Izvor: Profimedia

Ruski plivač Kliment Kolesnikov (20) osvojio je zlatnu medalju na 50 metara leđno na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, uz novi svjetski rekord u toj disciplini.

Kolesnikov je u polufinalu u ponedjeljak postao prvi plivač koji je 50 metara leđno isplivao za manje od 24 sekunde (23,93 sekunde), a u utorak je to dodatno spustio pošto je finalnu trku završio za 23 sekunde i 80 stotinki.

Prethodni svjetski rekord (24,00) takođe je bio u njegovom vlasništvu i bio je na snazi od Evropskog prvenstva 2018. godine u Glazgovu.

U Budimpešti je zaista bio kao munja i predvodio je Ruse, koji su osvojili čak 14 zlatnih medalja, a ukupno čak 26 odličja. Ukupnom zbiru drugi u broju zlatnih medelja su Italijani, sa "samo" šest prvih mjesta u Budimpešti i ukupno 20 odličja...

Izvor: Profimedia

Ruski heroj Kolesnikov rođen je u julu 2000. godine, drži juniorske svjetske rekorde u devet disciplina. Disciplina 50 metara leđno, u kojoj je trijumfao u Budimpešti, nije uvrštena u olimpijski program, ali će momak iz Moskve i te kako biti spreman da blista u drugim trkama.

Zanimljivo je da je Kolesnikov u aprilu oborio nacionalni rekord Rusije u plivanju slobodnim stilom na 100 metara, rezultatom 47,31. Interesantno bi tim rezultatom osvojio zlatnu medalju u toj disciplini na svim Igrama izuzev Pekinga 2008, kada je brži od tog vremena bio Franuz Alen Bernard sa rezultatom 47,21.

Pred ruskom senzacijom je velika karijera.

Tagovi