Ostali sportovi

LAVICE PRED REVANŠ SA BJELORUSIJOM: IDEMO NA POBJEDU, NEĆEMO BRANITI PREDNOST

Autor Jovana Raičević

Bjeloruskinje su iznenadile, odigrale odličan meč, a ,,lavice“ su tek nakon odmora, u prvih 20-ak minuta, napravile razliku, potvrdile klasu kroz odbranu i opravdale ulogu favorita u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo.

Jovanka Radičević
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Kristina Stevović

U revanš će sa ,,plus šest“ – ni malo, ni puno, ali čini se dovoljno da se bezbrižno prođe gostovanje i čekiraju karte za Španiju.

Prostora za bolju igru ima, najviše u defanzivi, gdje je bilo propusta u prvom i finišu drugog poluvremena kada su gošće serijom 3:0 (svi golovi iz kontre) stigle od ,,minus osam“ do pristojnih 27:22. U tom periodu Bjeloruskinje su pogodile iz čiste situacije prečku, a Tatjana Brnović prekinula niz golom za 28:22. Za konačnih 29:23 pogodila je Ema Ramusović 30 sekundi prije kraja.

Debitantsku pobjedu na klupi Crne Gore upisale su nova selektorka Bojana Popović i prva saradnica Maja Savić. Upravo smo pred današnji put za Bjelorusiju razgovarali sa Majom koja je poslije pet-šest godina ponovo pored terena sa velikom ulogom.

 "Prije svega, pomogle su mi djevojke i Bojana da se osjećam kao da nijesam dugo bila odsutna. Na kraju je ispalo kao da nijesam ni odlazila. Osjećaj je bio snažan i bila sam pozitivno uzbuđena. Znam da nemam pritisak kao kada sam bila igrač ili trener mlađih igračica. Veći pritisak je kod Bojane, a ja sam desna ruka sa ciljem da ne zaboravi na neke stvari. Imam određene zadatke i ne želim ništa da nam promakne", izjavila je je Savić.

Maja poziva na strpljenje. Nekadašnja legenda svjetskog rukometa zna dobro koliko može tim, a vidi puno prostora za napredak.

"Biće grešaka, uvijek, ali ko zna Bojanu i mene, zna da radimo uvijek 100 odsto, jer ništa ne želimo slučaju da prepustimo. Konkretno tako smo i spremale Bjeloruskinje, koje su, realno, izgledale mnogo bolje na terenu, nego u ranijim mečevima. Zato ne bih rekla da smo ih potcijenili. Naprotiv."

Serija grešaka, promašaja, oscilacije, propusti u odbrani i slabo snalaženje u nekim momentima kada su mogle da odu na veću razliku, uslovilo je da Popović mijenja tražeći idealno rješenje za oba pravca. U napadu je tim gurala Đurđina Jauković, ključna tri gola za ,,plus osam“ postigla je Majda Mehmedović…

"U prvom poluvremenu nijesmo bili mi, ali smo u nastavku neke stvari skockali. Možemo možda da žalimo za propuštenim šansama, zicerima, jer bi razlika bila veća. Ali šest golova nije malo i pored toga što su gošće odigrale fantastičnu utakmicu, a mi ni približno što se od nas očekuje. Na početku smo primili dosta golova, nijesmo pomogli golmanima da ostvare laganije odbrane i zajedno krenu u ritam. Bjeloruskinje su kupile i odbijene lopte, što najviše nervira, a iz čega se prave greške i nerezonski šutira."

Zadovoljna je izdanjem do posljednjih deset minuta

"Napadali su nas sa sedam igračica, a od sedam, realizovali su šest napada. Dobro je što se sve to na rezultat nije puno odrazilo."

Bekovi bjeloruske reprezentacije su odigrali skoro perfektan meč. Pogađali su lako do odmora.

"Ostavili su snažan utisak, a pripremali smo ih baš dobro. Ali neke stvari, koliko god da želimo da postavimo onako kako treba, ne mogu uvijek biti stoprocentne."

U utorak neće braniti ,,plus šest“. Cilj je da poprave utisak i u kontinuitetu završe revanš baraža.

"I oni i mi želimo pobjedu. Ne interesuje nas da nešto branimo, svjesni da je svaka utakmica u gostima kao utakmica na velikom takmičenju. Pritisak je veći, s tim što će domaćin imati podršku sa tribina. Vidjećemo koliko ćemo spremni biti da odgovorimo", zaključila je Maja Savić.