Nije lako

NOVAK NA TERENU POSLE DVA MESECA: Đokovića čekaju PAKLENI rivali - i to čim kroči na šljaku!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Strahovito težak posao čeka najboljeg tenisera sveta u Monte Karlu!

Izvor: Profimedia

Novak Đoković dugo nije imao tako teške rivale u svakoj rundi bilo kog turnira.

Žreb za Masters u Monte Karlu je poznat, a da li prvi teniser sveta Novak Đoković može mirno da spava pred početak - veliko je pitanje.

Biće to njegov prvi turnir posle osvajanja Australijan opena, a prvi rivali sa kojima će se sresti su tokom njegove pauze igrali u finalima i dokazali da su u sjajnoj formi.

Konkurencija koju predvodi mlađa ekipa tenisera je izuzetno jaka. U prvom kolu srpski teniser odmara kao prvi nosilac prestižnog turnira, ali već u drugom može da se suoči sa Italijanom koga zovu "Novi Novak".

Mladi Janik Siner mnoge podseća na Novaka po stilu igre, ali do sada se njih dvojica nisu sastali na terenu, pa tako nije bilo elemenata da se u to i uverimo. Ipak, zahuktali Siner dolazi u Kneževinu posle finala u Majamiju, ambiciozan je i voli da mrsi konce favoritima, a Đoković je i sam priznao da bi Italijan mogao da bude novi broj jedan.

Izvor: Profimedia

 Ukoliko okolnosti tako nameste naš as bi mogao u trećem kolu na megdan poljskom teniseru Hubertu Hurkaču, šampionu Mastersa u Majamiju, koga Novak jeste pobedio dva puta koliko su i odigrali mečeva, ali treba uzeti u obzir da se Đoković odmarao posle Australije, dok je Hurkač "pokupio" trofej.

Već u prva tri kola bi mogao da se namuči, a onda bi u četvrtfinalu došao možda do Nemca Aleksandra Saše Zvereva protiv koga srpski as vodi u međusobnom skoru (6:2), ali se u poslednjem meču namučio u četiri seta u četvrtfinalu Australijan opena.

Izvor: MN Press

I zatim, ako tim "trnovitim putem" bude išao uspešno, polufinalni meč Monte Karla bio bi prava teniska poslastica i jedan od onih duela koje gledamo uz puno nervoze i neizvesnotsi, jer bi tu mogao da ga sačeka Grk Stefanos Cicipas, trenutno peti reket sveta.

Poslednji meč Đoković i Cicipas igrali su na Rolan Garosu u pet setova. Srbin je poveo 2:0, ali je Cicipas kao furija izjednačio. Pobedio je Novak tada uz mnogo muke, što je dokazalo da je grčki teniser rešen da kad-tad savlada najboljeg na svetu.

Kada bi došao do kraja, Đoković bi ponovo bio učesnik jednog istorijskog susreta, jer je svaki meč koji odigra sa španskim teniskim kraljem Rafaelom Nadalom pisanje istorije. Njih dvojica odigrali su 56 mečeva, a poslednji put u Monte Karlu sastali su se 2015. godine kada je trofej podigao prvi reket sveta.

Ipak, dobro je poznato da šljaku više voli "Bik sa Majorke" što je dokazao i na prošlogodišnjem Rolan Garosu kada je u tri seta počistio Noleta sa terena i tako osvojio 13. pehar na pariskoj šljaci. 

Izvor: Profimedia

Sa druge tačke gledišta, možda bi baš zbog toga trebalo da navijamo da do finalnog okršaja sa Novakov dođe upravo Rafa, jer bi to bila savršena prilika za osvetu i odlična priprema za glavnu stvar - Otvoreno prvenstvo Francuske u Parizu.

Masters turnir 1000 serije u Monte Karlu igra se od 12. do 18. aprila. Poslednji koji je osvojio titulu je Fabio Fonjini 2019. godine kada je u finalu savladao srpskog tenisera Dušana Lajovića, dok prošle godine takmičenje nije održano zbog pandemije uzrokovane korona virusom.