čeka nas spektakl

NAPADAJU LAS VEGAS, RAKIĆ NA 2 DO POJASA! Čeka nas UFC spektakl, opet ćemo gledati najbolju, spremite se!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Uputstvo za gledanje UFC-a 259

Izvor: Printscreen/YouTube/UFC - Ultimate Fighting Championship

Veliki dan za borce Srbije. Aleksandar Rakić bi eventualnim trijumfom došao u priliku da se bori za pojas u poluteškoj kategoriji UFC-a, organizacije u kojoj će večeras debitovati i Uroš Medić.

Ali, to nije sve, jer ćemo u programu UFC-a 259 imati priliku da gledamo i najboljeg ženskog borca svih vremena, ali i jednu od najvećih zvezda MMA. Naravno, to su Amanda Nunes i Izrael Adesanja.

Rakić - Santos

Rakićev protivnik je Tijago Santos, iskusni i opasni Brazilac. Ovo je klasični sudar dve različite škole i pristupa borbi. "Raketa" dolazi iz kik-boksa, uči i brazilski điju đicu i strpljivo gradi sebi put do pobede, sa jako malo rizika, odnosno, tehničkom superiornošću i vrhunskom fizičkom spremom.

Santos sa druge strane prosto voli nasilje, voli tuču, razmenu i opšti haos, što je okruženje u kome se najbolje snalazi. Za očekivati je da će od početka da skoči na Rakića i probati da ga uvuče u tuču. Ključ za Srbina će biti da se ne "pogubi" tada, već da gradi svoj tempo. Istina, "Raketa" je ranije umeo da se zanese i da upadne u probleme, ali je kasnije pokazao da i te kako ima dobar "stend ap" i da može da drži protivnika na distanci.

Rakić je, rekosmo, tehnički superiorniji i "samo" treba da ostane hladne glave i ne padne na Santosovo, da kažemo, čisto ludilo i ne bi trebalo da ima problema sa Brazilcem. Pobednik ovog meča će verovatno dobiti priliku da se bori za pojas u poluteškoj kategoriji, koji je takođe večeras "na jelovniku". Ali, o tome nešto kasnije.

Uspon Aleksandra Rakića
Izvor: YouTube/UFC Ultimate Fighting Championship

Medić - Kruz

Uroš Medić je prošlog leta impresionirao Dejnu Vajta u "Kontenderu" i zaradio je debi u UFC-u. Ovaj 27-godišnjak iz Budisave kod Novog Sada boriće se protiv Alona Kruza. On je pre više od tri godine otišao na Aljasku i vredno je radio na ovome. U pitanju je eksplozivan i agresivan borac i verujemo da će biti uspešniji.

"Ne deluje ovo mnogo drugačije nego prošli put. Uradio sam domaći zadatak i sada treba da položim ispit. Nije prvi put u životu, a neće biti ni poslednji. Ovo je velika stvar za mene i tim. Dolazim iz male zemlje, iz Srbije, ali imamo dosta boraca. Mnogo mi znači da prestavljam zemlju i nosim zastavu, da pokažem odakle dolazim, ko sam, šta sam i za šta se zalažem. Osim toga, u ovoj borbi ću predstavljati i Aljasku, koja me je primila kao svog najrođenijeg", rekao je Medić.

Blahovič - Adesanja

Što se tiče borbe večeri. Megazvezda Adesanja, šampion srednje kategorije, popeo se u viši razred i izazvao šampiona Jana Blahoviča. Poljak je izuzetno jak, ima jače udarce, veći je i teži je, ali važi za čistog "udarača". Doduše, prilično ograničenog i linearnog, ali ne treba zaboraviti ni da u parteru nije toliko loš. Ipak, koliko god on bio jak, Adesanja je veštiji, brži i ne treba zaboraviti da je i viši, iako će biti lakši. Treba imati u vidu da je Adesanja u kakvim-takvim problemima tek ako ga neko baci u parter, a Blahovič je to poslednji put radio 2018! Ako obojica ostanu na nogama, opet je Novozelanđanin u prednosti jer je prosto bolji, a i nije ga lako nokautirati, što se desilo samo jednom, i to u kik-boksu.

Nunes - Anderson

U drugoj glavnoj borbi, Amanda Nunes brani svoj pojas u pero kategoriji protiv Megan Anderson. Izazivačica iz Australije je ozbiljan udarač, sa jakim i preciznim udarcima, ali… "Lavica" je prosto borac sa druge planete. Niko u MMA nije toliko napredovao kao ona u poslednjih nekoliko godina. Dominacija Nunes je takva da ne samo da važi za najbolju ženu svih vremena, već se sve češće mogu čuti argumenti da je najbolja u MMA uopšte.

Nunes ima crni pojas u BJJ-u, braon pojas u džudou, poslednji put je izgubila 2014, toliko je jaka da je nokautirala do tada strah i trepet ženskog MMA Kris Sajborg, ali i Holi Holm, Rondu Rauzi, Rakel Penington i druge, a tehnički je toliko superiorna da je dva puta na poene dobijala Valentinu Ševčenko. Istina, Andersonova je pravi udarač, a jedan udarac može da promeni sve, ali eventualni poraz Amande bi bila prvorazredna senzacija ne samo ove godine u MMA.

No, ne treba da vas to udalji od ekrana. Ovo je jedan od onih slučajeva da prisustvujemo veličini i istoriji i da treba uživati i biti ponosan što smo u eri Amande Nunes.

Amanda Nunes, Top 5 završnica
Izvor: Youtube / UFC - Ultimate Fighting Championship

Ostalo

Osim toga, šampion u bantamu Pjotr Jan brani pojas od Aldžamejna Sterlinga. Rus je odličan, ali je i Amerikanac i ovde je stvarno teško bilo šta predvideti. Realno, ovo je borba 50:50 i sve je moguć. Osim ovih, u glavnom programu ćemo videti i duel lake kategorije Islam Mahčaev – Dru Dober.

Glavni program počinje oko 1 ujutru u nedelju, Rakića treba očekivati oko 2, dok bi Blahovič i Adesanja trebalo da izađu u kavez oko 6 ujutru. Medić nastupa u ranim uvodnim borbama i njega bi trebalo da vidimo već u subotu uveče.

Tagovi

UFC