živopisno

OD NJEGA JE SRBIJA KUPILA TENISKI TURNIR: Kum Brene i Bobe, milijarder, otac 35 dece, humanitarac

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Filmska priča o teniskom i poslovnom magu iz Rumunije

Izvor: MN PRESS/NEBOJŠA PARAUŠIĆ

Srbija konačno ponovo dobija teniski turnir, koji će se održavati u Beogradu, a preuzet je od Budimpešte. Direktor će biti Đorđe Đoković, brat najboljeg tenisera sveta Novaka, koji je i sam uložio napore da se takmičenje vrati u glavni grad.

Inače, jedan od suvlasnika tog turnira bio je i legendarni Rumun Jon Cirjak, nekadašnji teniser, hokejaš, trener, biznismen, kolekcionar automobila, kum Brene i Bobe, milijarder, otac 35 dece, humanitarac i prijatelj Srbije.

Cirjak sada ima 81 godinu, a kao teniser je bio u Top 10 ATP. Njegovo sadašnje bogatstvo procenjuje se između 1,5 i 2 milijarde dolara.

Ali, Cirjak novac nije zaradio samo od tenisa, naročito ne od turnira, kojih i nije osvojio mnogo tokom karijere. U singlu je osvojio Minhen 1970. goidine, a iste godine došao je i do pehara u dublu na Rolan Garosu.

U dublu je bio uspešniji i tu je osvojio ukupno 22 titule, ali je gotovo sav novac napravio po završetku karijere.

Bio je uspešan agent nekolicine tenisera, od toga je sjajno zarađivao, ali je gro svog bogatstva stekao tek posle devedesetih.

Cirjak je nakon pada pada režima Nikolajea Čaušeskua vratio u Rumuniju i iskoristio svoje kontakte iz Nemačke da postane zastupnik Metro AG, zatim i Mercedesa.

Taj novac je dalje uložio u osiguravajuću kompaniju, privatnu banku, prvu u Rumuniji, koja mu je donela najveće bogatstvo, zatim avio kompaniju, turističku agenciju. Danas zapošljava oko 20.000 ljudi i direktor je masters turnira u Madridu, koji želi da izdigne na nivo grend slema.

Osim poslovnog, Cirjak je imao i buran privatni život. Sada živi u Monte Karlu sa troje dece koje je dobio u braku, ali sam kaže da ima 32 vanbračne dece, a takođe brine i o 300 napuštenih mališana, kojima je sagradio pravi mali privatni raj u Brašovu.

Cirjak je u Srbiji poznat i kao kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića.

On je u maju 2014. godine, tokom stravičnih poplava koje su zadesile našu zemlju donirao je 100.000 evra za pomoć ugroženima.

On inače zna da uživa u životu, kolekcionar je automobila i motora, a u kolekciji ih ima više od 400, među kojima su i automobili koje su vozili Al Kapone, Semi Dejvis džunior i Elton Džon.

Pogledajte!

Kolekcija Jona Cirjaka
Izvor: YouTube/shmee150

Tagovi