Ostali sportovi

JEDAN DETALJ JE SPASAO GROŽANOV ŽIVOT: Svi su bili protiv njegovog uvođenja, a sada ga hvale!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Pokazao se i dokazao kao delotvoran.

Izvor: Twitter/F1

Sigurnosna šipka od titanijuma, tzv. "halo" uređaj koji je doživio žestoke kritike pri uvođenju u Formulu 1 2018. godine, postao je naširoko hvaljen od vozača nakon stravične nedeljne nesreće Francuza Romana Grožana, iz koje je izašao gotovo nepovređen zahvaljujući tom sigurnosnom izumu.

"Pre nekoliko godina nisam bio za 'halo', ali sad mislim da je to najbolja stvar uvedena u Formulu 1 i da danas ne bih mogao da vam se obratim da je nije bilo", rekao je Grožan u video poruci poslatoj iz bolničkog kreveta.

Francuz je u trećem zavoju Velike nagrade Bahreina izleteo sa staze nakon kontakta s drugim bolidom. Njegovo vozilo je probilo zaštitnu metalnu ogradu, prepolovilo se i eksplodiralo. Nakon tridesetak sekundi Grožan je uspeo da izađe iz bolida u plamenu i uz pomoć redara na stazi se udaljio od mesta nesrećnog događaja.

"Nema nikakve sumnje da mu je 'halo' spasio život", istakao je izvršni direktor F1 Ros Bron.

Prilikom uvođenja ''oreola'' 2018. godine, kao i u godinama koje su tome prethodile, u svetu formule 1 bilo je mnogih koji su mu se protivili, od eminentnih vozača poput Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena, do tadašnjeg velikog šefa F1 Bernija Eklstouna.

Argumenti oponenata su, uglavnom, bili vezani za estetiku, navodili su da se to protivi duhu sporta, a bilo je i onih koji su novi sigurnosni element smatrali nepotrebnim.

Međutim, nakon nedeljnog iskustva vozača Hasa, oponenti su utihnuli, a čak su i oni najžešći postali zahvalni što ''halo'' uređaj postoji.

Red Bulov vozač Maks Ferstapen priznao je da je bio "vrlo kritičan jer ružno izgleda".

"Ne može mu se, međutim, ništa prigovoriti što se tiče sigurnosti, jer je nesumnjivo spasio Romana i zbog toga sam vrlo srećan", izjavio je Ferstapen.

"Videti da je to preživio je stvarno čudo. Tako sam srećan što je 'halo' uveden, jer bez njega bi sigurno bilo mnogo drugačije", rekao je Grožanov timski kolega, Danac Kevin Magnusen.

Džordž Rasel je u svom Vilijamsu bio vrlo blizu Grožanu u trenutku nesreće i rekao da je sve izgledalo kao scena iz nekakvog filma.

"Izuzetno sam zahvalan što imamo 'halo'. Svi mogu reći šta hoće, ali to je ogroman korak napred", izjavio je Rasel, a posle u objavi na društevnim mrežama dodao i ovo:

"Svaka diskusija oko 'haloa' završava večeras."

Scenama kakve su viđene na stazi u Sakiru u nedelju poslepodne već dugo nismo svedočili u trkama Formule 1. Poslednji put se nečiji bolid prepolovio na trci u Monte Karlu 1991, a zapaljeni bolid je poslednji put viđen u Imoli 1989. godine. Da biste pronašli bolide koji su probili zaštitnu ogradu, morali biste otići u sedamdesete godine prošlog veka, kada su i bolidi i ograde bili drugačiji.

U oba navrata, 1973. i 1974. na stazi Votkins Glen u SAD, vozači kojima se to dogodilo, Fransoa Sever i Helmut Koinig, smrtno su stradali na mestu nesreće.

Tagovi