Ostali sportovi

MUNJE U RUKAMA, UBISTVO U OČIMA: Na današnji dan je svijet upoznao Majka Tajsona! (VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Svijet se prije 34 godine zaljubio u boksera koji je mogao da bude najveći

Izvor: Printscreen/YouTube

Pre 34 godine svijet je upoznao i zavolio Majka Tajsona. "Gvozdeni" se trenutno sprema za povratak u ring, a na današnji dan 1986. u drugoj rundi je zaustavio Trevora Berbika i postao najmlađi šampion teške kategorije svih vremena.

Tajson je imao nestvaran potencijal, nije ga nikad iskoristio, ma ni djelić, ali od tog novembra '86. do dan danas, Majk je ostao jedna od najpopularnijih i najvoljenijih figura u boksu i sportu uopšte.

Tajsonovu priču valjda svi već do sada znamo. Legendarni Kus D'Amato se povukao u mali američki grad i otvorio bokserski klub. Tu je zapazio klinca iz popravnog doma, zainteresovao ga za boks, a onda i usvojio kada je dječaku umrla majka.

Naučio ga je svemu što je znao o boksu, usadio mu ubilački mentalitet (nažalost, nije ga naučio i da se opusti), a onda je nešto više od godinu dana posle trenerove smrti, taj mladić postao šampion svijeta sa 20 godina.

Titulu u WBC verziji je osvojio tehničkim nokautom nad Trevorom Berbikom. Dominirao je Tajson od početka, a onda je u drugoj rundi poslao rivala na pod. Kanađanin je probao da ustane, padao na pod i na kraju je sudija Mils Lejn odmahnuo rukom. Pogledajte taj trenutak:

Tajson protiv Berbika za titulu
Izvor: YouTube/Strongboy1770

Tajson je posle toga objedinio preostale dvije velike verzije, WBA i IBF (WBO još nije bio osnovan), postao ujedinjeni šampion kategorije, a onda mu je karijera krenula nizbrdo i završila se prije 15 godina.

Mogao je mnogo, nije ispunio potencijal, ali svijet boksa će zauvek pamtiti 20-godišnjaka sa munjama u rukama, nevjerovatne snage i brzine i zauvjek će ostati da se pita "šta bi bilo da je ostao na pravom putu"…

Podsjetimo se nekih njegovih nokauta:

Majk Tajson najbolji nokauti
Izvor: YouTube/ElTerribleProduction


Tagovi